Vali Kirbiyik Açiklamasi 'Bu Projeler Türkiye Ve Bulgaristan Arasindaki Ticaret Hacmini Daha Da Yükseltecektir'

Türkiye’nin Avrupa’ya açilan Kapikule Sinir Kapisi’nda bekleyen soguk yük tasiyan (frigorifik) tir geçislerinin hizlandirilmasi için Kapitan Andreovo gümrügünde yeni bir peron açilisi yapildi. Türkiye ve Bulgaristan heyetleri tarafindan ikinci bir demir yolu gümrügü için mutabakat muhtirasi imzalandi.

Vali Kirbiyik Açiklamasi 'Bu Projeler Türkiye Ve Bulgaristan Arasindaki Ticaret Hacmini Daha Da Yükseltecektir'
Kapitan Andreovo Sinir Kapisi’nda yeni hattin devreye alinmasi ile dondurulmus yiyecek ve gida ürünleri Avrupa ülkelerine ihracat yüklerini tasiyan tir araçlarinin gümrüklerde bekleme süresinin kisalmasi ve ihracatin hizlandirilmasi hedefleniyor. Açilisin ardindan Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa’ya açilacak yeni bir demir yolu hatti projesinin imza töreni de gerçeklestirildi.

Türkiye adina Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Bulgaristan adina ise Basbakan Yardimcisi, Ulastirma ve Haberlesme Bakani Hristo Aleksiev projeyi imzaladi.

"Yük tasimanin yani sira bu kapilarin bir diger boyutu da yolcu tasimaciligidir"

Edirne Valisi Kürsat Kirbiyik, Türkiye ve Bulgaristan arasindaki dostlugu daha da artiracak, ticaret hacmini daha da yükseltecek bu güzel adimlar atildigi için mutlu oldugunu ifade etti.

Vali Kirbiyik, “Bakanlarin ve Büyükelçimizin de belirttigi gibi Kapikule ve Kapitan Andreovo sinir kapilarindaki ticaret hacmi artiyor. Bugün itibari ile Avrupa ve dünyada sayili kapilar arasinda yer alan kapilarimizdaki hacim her geçen gün daha artiyor. Bu noktada her yil düzenli olarak artan bir hacimden bahsediyoruz. O nedenle bugün atilan adim çok önemli bir adimdir. Meselenin bir diger boyutu da çevre boyutudur. Bir yandan demir yolu hattinda ticaret hacminin artirilmasi saglanirken karbon saliniminin azaltilmasi yönünde çok önemli bir adim olacak. Yük tasimanin yani sira bu kapilarin bir diger boyutu da yolcu tasimaciligidir. Önümüzdeki günlerde Avrupa’da yasayan Türk vatandaslarinin memleketlerine geldigi bir yaz dönemi yasayacagiz. Geçtigimiz dönemde Bulgaristan makamlari bize bu konuda çok yardimci oldular, kendilerine çok tesekkür ediyorum. Bu yil da karsilikli is birligi ile güzel bir sezon geçirecegimizi ümit ediyoruz. Bu anlasmanin ve bu hattin açilmasinda karar veren basta Cumhurbaskanlarimiz olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Bulgaristan’in Kapitan Andreovo sinir kapisinda frigorifik tir araçlarinin geçisi için yeni yapilan hat açilisinin ardindan yeni perondan sembolik olarak ilk tir araci geçisini yapti.

Açilis törenine Türkiye’den Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik’in yani sira Disisleri Bakanligi Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoglu, Vali Yardimcisi Samet Öztürk, Trakya Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kinik ve yetkililer katildi.

Bulgaristan heyetinde ise Basbakan Yardimcisi, Ulastirma ve Haberlesme Bakani Hristo Aleksiev, Bulgaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Angel Çolakov, Ekonomi Politikalarindan Sorumlu Basbakan Yardimciligi Özel Kalemi Diliana Doichinova, Ulastirma ve Haberlesme Bakan Yardimcisi Krasimir Papukchiyski, Gümrükler Ajansi Baskani Pavel Gerenski, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Baskonsolosu Borislav Dimitov ile diger üst düzey yetkililer katildi.

Kaynak: İHA