Siirt'te Kirmizi Mercimekte Son Yillarin En Bereketli Hasadi Yasandi

Siirt’te 150 bin dekar alan üzerinde ekimi yapilan kirmizi mercimegin hasadina baslandi.

Siirt'te Kirmizi Mercimekte Son Yillarin En Bereketli Hasadi Yasandi
Mercimek hasadina baslayan çiftçileri tarlalarda ziyaret eden Siirt Tarim ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, çiftçilere bereketli bir yil geçirmeleri temennisinde bulundu. Türkiye’de kirmizi mercimek üretiminde 4. sirada yer aldiklari için mutlu olduklarini dile getiren Demirhan, “Bereketli geçen bir sezonun ardindan ilimizde kirmizi mercimek hasadini baslattik. Kirmizi mercimek üretimi ilimizde yillara göre artis göstermektedir. 2019 yilinda 69 bin dekar civarinda olan kirmizi mercimek üretimimiz bugün gelinen noktada 2022 yil sonu itibariyle 135 bin dekar alanda ekim yapilmis bulunmaktadir. 2023 yili itibariyle kirmizi mercimek üretim alanimiz 150 bin dekar alani geçmis bulunmaktadir. 150 bin dekar alanda ekim yaptigimiz kirmizi mercimek üretimi ile Türkiye’de kirmizi mercimek üretiminde 4. sirada bulunmaktayiz. Bu yil bahar aylarinda yagan bereketli yagislar ile il genelinde 180 - 200 kilogram civarinda ve 27 bin ton üzerinde bir rekolte bulunmaktadir. Yaklasik 1 milyon dekari bulan tarim arazi varligimizin 560 bin dekarinda hububat ve baklagil ekimi yapilmaktadir. Tarim ve Orman Bakanliginin Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünün tarim arazilerinin kullaniminin etkinlestirilmesi projesi çerçevesinde 2021 yili üretim mevsimde 111 bin ton, 2022 yilinda ise mercimek ile sahlanan Garzan Ovasi projemizle 5 milyon lira degerinde 523 çiftçi ailemize 20 bin dekar alan için 275 ton sertifikali mercimek tohum dagitimi yaparak ilimizde kirmizi mercimek üretiminin artis göstermesi yönünde proje çalismamiz devam etmektedir” dedi.

Siirt merkez Pinarova köyünde yillardir çiftçilik yapan Veysel Deli, bu yil bol ve bereketli bir yil oldugunu, büyük emekler vererek yetistirdikleri kirmizi mercimegin hasadina basladiklarini söyledi.

Deli, “2023 yili mercimek hasadina baslamis bulunmaktayiz. Bu sene asiri yagmur yagdi. Bereketli bir yil geçecek insallah mercimek ve bugdayda. Geçen sene aldigimiz rekoltenin insallah üzerinde bir verim alacagiz. Yeni tarim bakanimizdan fiyatlarin yüksek tutup çiftçinin yüzünü güldürecegini düsünüyoruz. Temennimiz bu yönde ve simdiden kendisine tesekkür ediyoruz. Bu sene 300 dönüm mercimek ektik insallah bereketli geçecektir" diye konustu.

Kaynak: İHA