Osmangazi, Bursa'yi 412 Bin 803 Ton Karbondioksitten Kurtardi

Osmangazi Belediyesi, iklim degisikligi ile mücadele çerçevesinde belediye faaliyetlerinin iklim degisikligine etkilerinin belirlenmesive sera gazi etkilerinin azaltilmasinda belirleyici olacak ‘Kurumsal Sera Gazi Envanteri ve Emisyon Raporu’ hazirladi. Belediyenin kendi uzman personeli tarafindan hazirlanan rapor, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar tarafindan kamuoyu ile paylasildi.

Osmangazi, Bursa'yi 412 Bin 803 Ton Karbondioksitten Kurtardi
Osmangazi Belediyesi Veysel Karani Modern Kurban Kesim ve Satis Tesisi ile Panorama 1326 Fetih Müzesi’nin çatisina kurdugu günes enerji panelleriyle Haziran 2022’den bugüne toplamda 852 bin 897 kw elektrik üreterek 412 bin 803 ton karbondioksitin çevreye salinimini önleyerek çevreci bir çalisma gerçeklestirdi.

Osmangazi Belediyesi, iklim degisikligi ile mücadele çerçevesinde 5 Haziran Dünya Çevre Gününde sera gazi emisyonlarinin azaltimina yönelik sürdürülebilir ve iklim dostu ilçe olusturmak içinkurumsal sera gazi envanteri ve emisyon hesaplama raporu sunumu düzenledi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar katilimiyla gerçeklesen programda ayni zamanda, Kolza Biyodizel firmasiyla nebati atik yag toplama protokolü imzalandi.

Belediyenin kendi uzman personeli tarafindan 5 ay süren çalismalar neticesinde 2022 yilina ait Osmangazi Belediyesi kurumsal sera gazi envanteri ve emisyonraporu hazirlanmis oldu. Bu hazirlanan raporla birlikte kurumsal faaliyetlerin iklim degisikligine olan etkisi, mevcut ve gelecekteki yasal düzenlemelere imkan saglamasi ayrica karbon üretimi konusunda riskli ve sorunlu noktalarin belirlenmesihedef alindi. Belediyenin uzman ekiplerince hazirlanan bu rapor TSE ISO14064-1:2019’a uygun olarak hazirlanirken, sera gazi emisyonlari raporlanmasi konusunda büyük bir hassasiyet gösterildi.Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde gerçeklesen sunumda katilimcilara Osmangazi Belediyesi’nin çevreci çalismalari anlatildi.

“Daha yasanilabilir dünya için herkes elini tasin altina koymali”

Daha çevreci Osmangazi için çalistiklarini ifade eden Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Çevre konusu çok konusulan herkesin takip ettigi gündem maddesi, dünyanin en önemli sorunlarinin en basinda geliyor. Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdoganhanimefendinin himayelerinde 2017 Türkiye’de sifir atik projesi hayata geçirildi. Bu konu Birlesmis Milletler’de gündeme geldi. O çerçevede tüm belediyeler çevreye olan duyarliligini, yaklasimini ve çalismalarini yogunlastirdi. Bizde belediye olarak Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügünü kurduk. Bu çerçevede çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu çalismalari kendi ekibimizle sürdürüyoruz. Sürdürülebilir ve iklim dostu sehir olusturma adina arkadaslarimiz yogun gayret sarf ediyor. Bu gayretlerimizin neticesinde insallah olumlu sonuçlara dogru gidiyoruz. Disaridan destek almadan kendi ekiplerimizle bu çalismalari sürdürerek kurumsal sera gazi envanter ve emisyon raporunu biz hazirliyoruz. Bu raporu birçok kurum disaridan hizmet satin alarak hazirliyor. Ben kurumumdaki arkadaslarimi güzel çalismalarindan ötürü tebrik ediyorum.” dedi.

Ortaya çikan rapor çerçevesinde dogrudan ve dolayli olarak sera gazi emisyonu tespit edildigini anlatan Baskan Dündar, “Dogrudan sera gazi salinimi 3 bin 967 ton karbondioksite es deger dolayli 23 bin 237 ton karbondioksite es deger olarak ölçüldü. Uzmanlarimiz ve çevre mühendislerimiz bu hesaplarimi yapmislar, bunlarla mücadele ederek daha yasanilabilir sehir ve dünya için herkes elini tasin altina koymasi lazim. Bundan sonraki süreçte bizler Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’ya çevre noktasinda nasil katki saglariz bunun derdindeyiz. Insallah bunu basaracagiz” ifadelerini kullandi.

“Yaptigimiz çalismalarla çevre kirligini önlemeyi hedefliyoruz”

Osmangazi Belediyesi’nin çevre konusunda yaptigi örnek çalismalari anlatan Osmangazi BelediyesiIklim Degisikligi ve Sifir atik Müdürü Dilek Yosun da 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinde Osmangazi Belediyesi’ne ait kurumsal sera gazi envanter ve emisyon ölçümü hakkinda detayli bilgiler verdi. Dünyadaki ana gündem maddesi iklim degisikli olduguna dikkat çeken Yosun, “Biz yaptigimiz çalismalarla çevre kirliginin olusumunu önleyerek dogal kaynaklari israf etmeden etkin ve verimli kullanarak temiz ve yasanabilir çevre meydana getirmeyi hedefliyoruz. Bunun yaninda kurumsal bazda karbon ayak izi degerini düsürmeye yönelik aksiyonlar belirlemeyi hedefliyoruz. Bu meyanda kurumsal olarak yaptigimiz sera gazi envanter raporu çalismalarimiz önemli bir adim olusturmakta. Iklim degisikligine karsi Osmangazi Belediyesi olarak hizmet alimi yapmadan kendi personelimiz ve mevcut potansiyelimiz ile kurumumuza özgü salimlarihesaplayarak bir hesaplama modülü olusturduk. Bunun sonucunda 2022 yilina ait Osmangazi Belediyesi kurumsal sera gazi envanteri ve emisyon çalismalarimizi tamamladik. Bu hazirladigimiz raporla faaliyetlerimizin iklim degisikligine olan etkisini hesapladik.” diye konustu.

“Bursa’yi 412 bin ton karbondioksitten kurtardik”

Temiz ve yasanabilir çevre meydana getirmeyi hedeflediklerini belirten Yosun, “Veysel Karani Modern Kurban Kesim ve Satis Tesisimizin çati kismindaki günes enerji panelleri, 2022 Haziran ayindan itibaren elektrik üretmeye basladi.

2022 yili Haziran ayindan itibaren 826 bin 617 kilovat elektrik üretimi gerçeklesti. Bu üretim sayesinde yilda 400,083 ton es degeri karbondioksit salinimi engellenmisbulunmakta. Ayrica Panorama 1326 Fetih Müzesi’nin çatisinda bulunan günes enerji panellerinden de yilda 26 bin 280 kilovat elektrik üretimi saglamakta. Bu rakama karsilik olarak yilda 12.72 ton karbondioksit es degerinde salinim engellenmis bulunmakta” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA