Olgunlasma Enstitüsü Satis Magazasi Selimiye'nin Gölgesinde Açildi

Kent kültürüne ait en güzel örnekleri arastiran, asillarini koruyarak yeni ürünler hazirlayan, arsivleyen ve gelecek kusaklara aktaran geçmisle gelecek arasinda bir köprü vazifesi olan Edirne Olgunlasma Enstitüsü satis magazasi düzenlenen törenle açildi.

Olgunlasma Enstitüsü Satis Magazasi Selimiye'nin Gölgesinde Açildi
Mimar Sinan’in Ustalik Eseri Selimiye Camii’nin gölgesinde açilan Olgunlasma Enstitüsü satis magazasinin açilis kurdelesini Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik esi Dilek Kirbiyik, Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Hakan Çiçek ve beraberindeki katilimcilar birlikte kesti.

Açilisi yapilan satis magazasinda Edirne Olgunlasma Enstitüsü usta ögreticileri tarafindan 8 atölyede üretilen toplam 276 ürün bulunuyor. Atölyelerde kaybolmaya yüz tutmus el sanatlari gün yüzüne çikarilacak.

Edirnekari, nakis seramik, çini ve seramik, giyim üretim, ipek kozasi, dikis-nakis, geleneksel el sanatlari, deri ve saraciye, görsel sanatlar atölyesinde yapilan eserler açilisi yapilan satis magazasinda görücüye çikti.

Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, Selimiye Camisi ile Edirne Müzesi arasinda yer alan Kadripasa Mektep Sokak’taki açilista, yeni kurulmus bir enstitüye sahip olduklarini, biraz geç kalinmis olsa da hayata geçmis olmasinin da son derece önemli oldugunu söyledi.



Olgunlasma Enstitüsünün Edirne’de yeni kuruldugunu söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Osmanli Imparatorlugu’na baskentlik yapmis bir sehirde bu kültürel mirasi tüketen degil, gelistiren yeni tekniklerle, yeni yöntemlerle üretilen degerlerin Türkiye’nin diger sehirleriyle ya da yurt disindan gelen misafirlerle paylasabilmenin çok önemli oldugunu vurguladi.

"Edirne Olgunlasma Enstitüsü çok güzel bir baslangiç yapti"

Bu noktada Olgunlasma Enstitüsünün uzman bir kurulus oldugunu aktaran Vali Kirbiyik, "Hakikaten Edirne Olgunlasma Enstitüsü çok güzel bir baslangiç yapti. Çok da iyi ilerliyorlar. Insallah bu motivasyonlariyla, bu gayretleriyle ilimize, bölgemizin, Türkiye’nin kültürüne çok önemli katkilar sunacaklarini degerlendiriyorum. Gelistirme, pazarlama ve süreci, teknigi ilerletme boyutunda bize düsen sorumluluklar var. Gerek bu ilin yöneticileri, bu ildeki kurumlar olarak bir tarafinda da Edirneliler olarak burada üretilecek ve gelistirilecek ürünlerin önce bizim tarafimizdan fark edilmesi lazim. Bir taraftan da bunun duyurulmasi ve çevrede daha fazla yayilmasi çok önemli. Ben sehrimiz açisindan önemli bir günde oldugumuzu degerlendiriyorum" ifadelerine yer verdi.

Edirne Olgunlasma Enstitüsünün Milli Egitim Bakanliginin onaylari ile 23 Haziran 2022 tarihinde açildigini hatirlatan Il Milli Egitim Müdürü Önder Arpaci, Enstitünün kent kültürüne ait en güzel örnekleri arastiran, asillarini koruyarak yeni ürünler hazirlayan, arsivleyen ve gelecek kusaklara aktaran Edirne’nin geçmisiyle gelecegi arasinda bir köprü vazifesi gördügünü belirtti.

Konusmalarin ardindan Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, esi Dilek Kirbiyik, Belediye Baskani Recep Gürkan, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Çakmak, Il Milli Egitim Müdürü Önder Arpaci, Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Hakan Çiçek ve usta ögreticiler tarafindan açilis kurdelesi kesildi.

Açilis kurdelesinin kesilmesinin ardindan Vali Kirbiyik ve beraberindeki katilimcilar satis magazasindaki ürünlerin bulundugu raflari dolasarak usta ögreticilerden bilgi aldi.
Kaynak: İHA