Konya Büyüksehir Temiz Ve Çevreci Enerjiyi Yayginlastiriyor

Konya Büyüksehir Belediyesi, sorumluluk alanlarinda elektrik tüketimini yenilenebilir kaynaklardan temin etmek amaciyla kurdugu solar enerji sistemlerini giderek yayginlastiriyor.

Konya Büyüksehir Temiz Ve Çevreci Enerjiyi Yayginlastiriyor
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, küresel iklim degisikliginin etkilerinin giderek daha fazla hissedildigi bir dönemde yenilenebilir enerji çalismalarina büyük önem verdiklerini söyledi.

Bu çerçevede KOSKI Genel Müdürlügü’nün, günes enerjisini elektrik enerjisine dönüstüren ve içme suyu kuyusu pompalarinin çalismasini saglayan fotovoltaik paneller kullandigini kaydeden Baskan Altay, sistemin olusturdugu maliyeti en geç 5 yil içerisinde amorti ettigini ifade etti.

30 yil kullanim ömrüne sahip solar enerji sistemlerinin, KOSKI Genel Müdürlügüne 8 yilda 3 milyon 723 bin kW enerji ürettigini ve yüksek tasarruf sagladigini belirten Altay, “Sehir merkezinde ve farkli ilçelerimizde 31 ayri noktada hayata geçirdigimiz solar enerji sistemleri, toplamda 2 bin 77 fotovoltaik panelden olusuyor” dedi.



“Enerji nakil hatti masraflarindan da kurtariyor”

Baskan Altay, solar enerji sistemlerinin KOSKI’yi ayni zamanda yüksek maliyetli enerji nakil hatlari kurma masrafindan da kurtardigini vurgulayarak, “Elektrik harcamalarini en aza indiren bu sitem, enerji nakil hatlarinin kuyulara uzak kaldigi bölgelerde büyük bir eksikligi de gidermis oluyor. Günes enerjisinden faydalanan sistem, gökyüzünün aydinlanmasiyla birlikte kesintisiz su üretimi yapiyor. Havanin kararmasiyla devre disi kalsa da bölgenin su ihtiyaci halinde sebeke elektrigiyle su üretimine devam edebiliyor. Ayrica KOSKI Genel Müdürlügü’müz bünyesindeki depolarda güvenlik kameralari, SCADA, haberlesme ve klorlama sistemlerinin elektrik ihtiyaci da solar enerji sistemlerinden temin ediyor” ifadelerini kullandi.

Konya Büyüksehir yeni GES Projeleri hazirladi

Konya Büyüksehir Belediyesi, tükettigi enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklardan karsilamak için yaklasik 104 megavat gücünde Günes Enerjisi Santrali (GES) yatirimina da hazirlaniyor. Proje hayata geçirildiginde her yil 176 bin 800 ton karbondioksitin atmosfere salinmasi engellenmis olacak. Bunun yaninda günes enerjisinden en iyi sekilde faydalanmak ve fosil yakitlardan enerji teminini azaltmak amaciyla Acikuyu GES Projesinin de kurulum çalismalarina baslandi. Konya Büyüksehir Belediyesi ayrica Yeni Hayvan Pazarinin tasariminda da yesil enerji yönetimini dikkate alarak, kurulu gücü 1.6 megavat olan bir Çati GES Projesi hazirladi. Proje tamamlandiginda temiz enerji üretimine katki saglayacak.

Konya Büyüksehir dogal afetlerde solar enerjiyi hizmete sundu

Konya Büyüksehir Belediyesi, özellikle dogal afetlerin yasandigi durumlarda ve açik alanlardaki etkinliklerde kullanmak üzere solar enerjiyle çalisan cihazlarla büyük bir ihtiyaci karsiliyor. Manavgat yanginlarinda ve Hatay’da yasanan büyük depremlerin ardindan telefonlarin sarj edilmesi için devreye alinan Solar Mobil Sarj Istasyonu, elektrige ihtiyaç duyulan birçok alanda da kullanildi. Ayrica, Hatay’da su depolarinda otomatik klorlama islemleri de solar enerjiyle saglandi.
Kaynak: İHA