Kars'ta Pasa Konagi Yok Oluyor

19. yüzyilda yapilan tarihi Ahmet Tevfik Pasa Konagi yok oluyor. Vatandaslar, konagin aslinin yikilirken, maketinin müzede sergilenmesine ise anlam veremiyor.

Kars'ta Pasa Konagi Yok Oluyor
Kars Kalesi, Tarihi Tas Köprü ve Tarihi Hamamlarin yani basinda bulunan, bakimsizlik ve sahipsizlikten dolayi her geçen gün biraz daha yikilan Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin içerisi defineciler tarafindan adeta delik desik edilmis vaziyette bulunuyor.

“Kendisi yok oluyor maketi müzede sergileniyor”

Yillara meydan okuyan, ayakta durmak için adeta direnen Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin maketinin Peynir Müzesinde sergilendigine dikkat çeken vatandaslar, “Pasa konaginin asli sahipsizlikten yok oluyor, her ne hikmetse maketi müzede sergileniyor. Maketini müzede sergileyenlerin, aslinin gözler önünde yikilmasina anlam veremiyoruz. Aslina önlem almak, restorasyon yapmak, Kars turizmine kazandirmak bu kadar mi zor” diye sitem etler.

“Defineciler delik desik etti”

Ahmet Tevfik Pasa Konagi’nin defineciler tarafindan delik desik edildigini ifade eden vatandaslar, “Çok güzel konak, sahipsizlige ragmen durusuyla, mimarisiyle insanlari büyülüyor. Ne yazik ki, önlem alinmayan pasa konagi, definecilerinde hedefi oldu. Defineciler konagin her tarafini kazmis, konagin sadece ön duvari kalmis, böyle giderse, yetkililer her hangi bir önlem almazsa, Ahmet Tevfik Pasa Konagi’da yikilacak. Yikilirsa gerçekten çok yazik olur. Yetkililer buraya insallah kisa sürede bir çözüm bulur” diye konustular.

Öte yandan Tarihi Osmanli evlerinden Ahmet Tevfik Pasa Konagi, Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün envanterinde tarihi ev olarak tescil edilmis durumda bulunmasina ragmen bu zamana kadar koruma altina alinmadi.

Ahmet Tevfik Pasa Konagi kisa sürede önlem alinmadigi takdirde, etrafinda bulunan Osmanli evleri gibi tamamen yikilarak kaybolacak.
Kaynak: İHA