Bin Yillik Pilav Damak Çatlatiyor

Sivas’ta yasayan evli ve iki çocuk annesi Zeliha Gürsoy, Divrigi ilçesinin tescilli lezzeti ve bin yillik bir geçmisi olan Divrigi Pilav’ini tanitmaya çalisiyor. Asirlardir süre gelen lezzeti ilçenin simge sokaklarindan olan Hüma Hatun Sokagi’nda bulunan isletmesinde yaparak vatandaslarin begenisine sunuyor.

Bin Yillik Pilav Damak Çatlatiyor
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapan tarihi yapilariyla öne çikan Sivas’in Divrigi ilçesi, lezzetleriyle de adindan söz ettiriyor. Ilçenin tescilli lezzetlerinden birisi olan Divrigi Pilavi, yiyenlerin damak tadina hitap ediyor. Divrigi Ilçesinde Divrigi Pilavini yapan tek isim olan Zeliha Gürsoy 5 ay önce açtigi isletmede Divrigi Pilav’inin adini dünyaya duyurmak için çaba harciyor.

“Özel misafirlere yapilan yöresel bir lezzettir”

Divrigi Pilavi’nin Mengücekler döneminden bu yana yapildigini ifade eden Zeliha Gürsoy; “Günümüze kadar hiçbir özelligi bozulmadan yapilan bir pilavdir. Divrigi ilçemize has tecilli pilavimizdir. Divrigi Pilavi, ilçemizde bayramlarda, dügünlerde, özel günlerde, özel misafirlere yapilan yöresel bir lezzettir. Çok begenilen pilavimiz Alatli Pilavi diye de geçiyor” dedi.



“Divrigi Pilavi 2 günlük emegin ürünü”

Divrigi Pilav’inin 2 günlük bir emegin ürünü oldugunu belirten Gürsoy su ifadelere yer verdi:

“Divrigi Pilav’inin içinde dana eti kullaniyoruz. Önceden keçi eti kullanilirmis su anda dana eti kullaniyoruz. Eti bir gün önceden baharatlarla hazirliyoruz. Bolca tane yenibahar ve karabiber katiyoruz. Bir gece öyle bekletiyoruz. Ertesi gün altina köy tereyagi, sogani koyup eti ekliyoruz. Etin üzerine nohut koyuyoruz. Nohudun üzerine de Besni Üzümü dedigimiz üzümü koyuyoruz. En üste ise 2 ila 3 saat önceden yikanmis pirincimizi ekliyoruz. Et suyu ve normal suyumuzu ekleyip pisiriyoruz. Pistikten sonra agzini kapatiyoruz ve üzerini örtüyoruz. Pilavimiz uyuyan pilav diye de geçiyor. Hiç açmadan 1 saat bekletiyoruz. Pilavin yaninda olmazsa olmazimiz hosaf. Agir bir pilav oldugu için onu hosaf ile dengeliyoruz” diye konustu.

Çevresinin isletme açmasi için kendisine destek oldugunu ifade eden Zeliha Gürsoy, “Ben hep çalismak istiyordum. Beni destekleyenler, tesvik edenler oldu. Ben burayi açali 5 ay oldu. Güzel basladim daha da güzel olacagina inaniyorum. Vatandaslarimizin Divrigi’ye gelip Hüma Hatun Sokagi’nda Divrigi Pilavi yemelerini isterim. Yiyenler çok memnun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA