ABD'nin Ukrayna'nin Kuzey Akim Boru Hattina Saldirmayi Planladigina Dair Istihbarat Aldigi Iddiasi

ABD merkezli Washington Post gazetesi, ABD’nin Kuzey Akim boru hattina düzenlenen saldiridan 3 ay önce Ukrayna’nin boru hattina saldirmayi planladigina dair istihbarat aldigini iddia etti.

ABD'nin Ukrayna'nin Kuzey Akim Boru Hattina Saldirmayi Planladigina Dair Istihbarat Aldigi Iddiasi


Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarina geçtigimiz sene 26 Eylül’de düzenlenen saldiriyla ilgili ABD merkezli Washington Post gazetesi, ilginç bir iddia ortaya atti. Internete sizdirilan gizli belgelere dayandirilan haberde, ABD’nin Ukrayna’nin Kuzey Akim boru hattina saldirmayi planladigina dair istihbarat aldigi öne sürülerek, Kuzey Akim boru hattina düzenlenen saldiridan 3 ay önce ABD’nin detayli bir saldiri planina dair istihbarata ulastigi belirtildi.

Haberde, ABD Merkezi Istihbarat Teskilati’nin (CIA), geçtigimiz sene haziran ayinda bir Avrupa casus teskilati araciligiyla Ukrayna özel harekat kuvvetlerinden olusan alti kisilik bir ekibin Rusya’dan Almanya’ya dogalgaz tasiyan Kuzey Akim boru hattina saldiri planladigini ögrendigi ifade edildi.

Söz konusu istihbarat belgesi Discord’da paylasilmis

Söz konusu Avrupa istihbarat raporlarinin yakin zamanda hassas belgelerin sizdirilmasiyla ilgili olarak tutuklanan Ulusal Hava Muhafizlari üyesi Jack Teixeira tarafindan sosyal medya platformu Discord’da paylasildi. Washington Post, Teixeira’nin Discord’daki arkadaslarindan birinden bu belgeye ait bir kopyayi elde ettigini açikladi.



Avrupa ülkeleri istihbarat raporundan haberdarmis

Istihbarat raporunun Ukrayna’daki bir kisiden elde edilen bilgilere dayandigi belirtilen haberde, CIA’in söz konusu raporu geçtigimiz sene haziran ayinda Almanya ve diger Avrupa ülkeleriyle paylastigi aktarildi.

Haberde, istihbarat raporunun belirli ayrintilari, operatörlerin sayisini ve saldiri yöntemlerini içerdigi açiklandi.

Haberde, Washington Post, hükümet yetkililerinin talebi üzerine, kaynaklara ve operasyonlara yönelik riskleri gerekçe göstererek, Avrupa ülkesinin adini ve süpheli planin bazi yönlerini saklamayi kabul ettigini ifade etti.



Ukraynali grubun saldiri düzenledigi iddia edilmisti

ABD merkezli New York Times gazetesi, 7 Mart’ta yayinladigi haberinde ABD’li yetkililer tarafindan incelenen yeni bir istihbaratta Kuzey Akim Boru hatlarina yönelik sabotajlarin muhtemelen Ukrayna yanlisi bir grup tarafindan düzenlendigini öne sürmüstü. Haberde, ABD’li yetkililerin Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy veya üst düzey yardimcilarinin sabotaja karistigina veya faillerin herhangi bir Ukrayna hükümet yetkilisinin talimatiyla hareket ettigine dair hiçbir kanit olmadigini belirttigi ifade edilmisti.

Kuzey Akim Botu hatlarina saldiri

Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarinda 26 Eylül 2022’de patlamalar sonucu 4 noktada gaz sizintisi meydana gelmisti. Almanya, Danimarka ve Isveç olayla ilgili ayri sorusturmalar baslatmisti. Isveç, ABD ve NATO olayin sabotaj olduguna açiklamisti. Sabotaji kimin ve kimlerin düzenledigi hala bilinmiyor.
Kaynak: İHA