Tuzla'da Ruh Sagligi Merkezinde Tedavi Gören Danisanlarin Ele Emegi Ürünleri Görücüye Çikti

Tuzla Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sagligi Merkezi’nde tedavi gören bireylerin, aldiklari egitim ardindan el emegi ile ürettikleri örgü, taki ve seramik gibi ürünler, düzenlenen sergide ziyaretçilere sunulmaya baslandi.

Tuzla'da Ruh Sagligi Merkezinde Tedavi Gören Danisanlarin Ele Emegi Ürünleri Görücüye Çikti


Tuzla Devlet Hastanesi ile Tuzla Halk Egitim Merkezinin isbirligi çerçevesinde, hastanenin Toplum Ruh Sagligi Merkezinin danisanlari Tuzla Halk Egitim Merkezinde el sanatlari, taki tasarimi, seramik, dikis, nakis, örgü gibi alanlarda egitim aldi. Danisanlarin aldiklari egitim ile, kendi el emekleriyle ürettigi ürünler Tuzla Devlet Hastanesi’nde açilan sergide görücüye çikti. 5 - 9 Haziran arasinda açik olacak olan sergi ile psikoz, bipolar, sizofreni ve benzeri tanilara sahip bireylere karsi gösterilen önyargiyi kirmak ve o bireylerin firsat verildiginde neler yapabileceklerini göstermek hedefleniyor.

Tuzla Devlet Hastanesi’nde psikolog olarak çalisan Mukaddes Ayraktaroglu, “Biz onlarin tedavi ve takiplerini yapiyoruz. Ayni zamanda onlarin rehabilitasyonlarini da yürütüyoruz. Rehabilitasyondaki amacimiz onlarin islevselliklerini olabildigince artirmak. Halk Egitim Merkezi ile isbirligi halinde bazi kurslarimiz oluyor. El sanatlari, seramik, gibi. Buna benzer kurslar ile onlarin islevselligini olabildigince artirmak ve topluma kazandirmaya çalisiyoruz. Bugün burada olma amacimiz, bir sene boyunca kurslarda emek verdigimiz ürünleri sergilemek ve ayni zamanda halkta da farkindalik saglamak. Çünkü rahatsizligi olan bireyler, psikoz, bipolar, sizofreni tanisi olan bireyler halk tarafindan sanki ise yaramaz veya saldirgan gibi damgalamalara maruz kalabiliyor. Biz bu sergi ile onlara firsat verildiginde ne kadar ise yarayabildiklerini neler yapabildiklerini gösteriyoruz” dedi.



Toplum Ruh Sagligi Merkezi danisanlarindan Ferit Çiftçi, “Burada yaptigimiz eserleri sergiliyoruz. Burada oldugumuz için mutuyuz” dedi.



Danisanlardan Yusuf Ulufer, “Burada stantimiz var. Burada hem çizgi roman hem video olarak islemeye çalisiyoruz. Kitapta 36 kisa öykü var. Bunlardan biri Ay Isigi Sonati. Bunu yapay zeka kullanarak animasyon üretmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA