Kirim Kongo Kanamali Atesi Vakalari Havalarin Isinmasiyla Artti

Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarindan Doç. Dr. Serife Akalin, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinin havalarin isinmasiyla birlikte ülkemizde görülmeye basladigini belirtti.

Kirim Kongo Kanamali Atesi Vakalari Havalarin Isinmasiyla Artti


Dünya genelinde birçok ülkede görülen KKKA hastaligi Türkiye’de de belli bölgelerde daha fazla olmak üzere görülüyor. KKKA belirtileri grip, soguk alginligi hatta Covid-19 ile benzerlik gösterebiliyor. Ates, bas agrisi, yaygin vücut agrisi ve halsizlik en sik görülen bulgular olarak dikkat çekiyor. Bu sikayetleri takiben kanamalari ortaya çikabiliyor. Basit bir burun, dis eti ve cilt kanamalari yani sira, gastrointestinal sistem, akcigerler ve genitoüriner sistemi etkileyen ciddi kanamaya kadar degisik sekillerde kanamalar olabiliyor.

Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarindan Doç. Dr. Serife Akalin, hastaligin temas sonucunda bulusabildigini ifade ederek, “Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülen kirim kongo kanamali atesi (KKKA) Türkiye’de Iç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Dogu Anadolu’nun kuzeyinde yogunlasmaktadir. Farkli ülkelerde hastaliga yakalananlarin ortalama dörtte biri hatta bazi ülkelerde de yüzde 80’lere kadar oranda ölümle sonuçlanabiliyor. Türkiye’de ise ölüm orani yüzde 4’lerde seyrediyor. Özellikle yaz ve sonbahar aylarinda görülen KKKA hastaligi, kene tutunmasi veya keneyle temas sonucunda bulasabilen bir enfeksiyon hastaligidir. Hastalik, virüs tasiyan hayvanlarin ve hasta kisilerin kan ve vücut sivilariyla korunmasiz temas sonucunda da insanlara bulasabiliyor. Hastalik kontrolünde kisisel korunma önlemleri büyük önem tasiyor” dedi.



“Saglik çalisanlari da KKKA’li hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalidir”

Kisinin keneyi çikaramadiginda en yakin saglik kurumuna gitmesi gerektigini ifade eden Doç. Dr. Serife Akalin, “Kirim- Kongo kanamali atesinden korunmak için; tarla, bag, bahçe, orman ve piknik alanlari gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün oldugu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçalari çoraplarin içerisine sokulmali ve ayrica kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açik renkli kiyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldügünde kisi kendisinin ve çocuklarinin vücudunda kene olup olmadigini kontrol etmeli, kene tutunmus ise hiç vakit kaybetmeden, çiplak el ile dokunmamak sartiyla vücuda tutundugu en yakin yerden tutarak uygun bir malzeme ile çikarmalidir. Kisi keneyi kendisi çikaramadigi durumlarda en kisa sürede en yakin saglik kurulusuna basvurmalidir. Hayvanlarin kanlarina, vücut sivilarina veya dokularina çiplak el ile temas edilmemelidir. Saglik çalisanlari da KKKA’li hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA