Evliya Çelebi'nin Övgüyle Bahsettigi Alanda 3 Bin Yildir Su Ekip Tuz Üretiyorlar

Erzincan’in Kemah ilçesindeki tesislerde 3 bin yillik geleneklerle, sera görünümlü havuzlara su ekip tuz üretiyorlar.

Evliya Çelebi'nin Övgüyle Bahsettigi Alanda 3 Bin Yildir Su Ekip Tuz Üretiyorlar
Kemah ilçesine bagli Kömür köyünde 455 yillik olan tuz ocagi üretime devam ediyor. Havalar isindikça 3 bin yillik Kemah tuzuna bereket geliyor. Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklikta bulunan Kömür köyünde yillarca Tuz Isletmeleri Genel Müdürlügü tarafindan isletildikten sonra özellestirilen tuz ocaginda Dogu Anadolu Bölgesi’nin tuz ihtiyaci karsilaniyor. Osmanli döneminde Ermeniler tarafindan isletilen tuz ocaginda yaklasik 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su sayilari 150’yi bulan göletlerde bekletiliyor. Su buharlastiktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar isçiler yardimi ile toplaniyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övgü ile bahsettigi tuz ocaginin geçmisi 455 yil öncesine dayaniyor. Yaklasik 250 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocaginda, havalarin isinmasiyla üretim de arti.

Isçilerin zahmetli ugraslari sonucu üretilen Kemah tuzu, Dogu Anadolu ve çevredeki iller basta olmak üzere Istanbul, Bursa, Ankara, Erzurum, Trabzon ve Izmir’in de yer aldigi birçok kentte satisa sunuluyor.

Yörede yillardir üretildigi belirtilen ve lezzetinin yani sira gida ürünlerinin raf ömrünün uzatilmasini saglayan Kemah tuzu, Dogu’da peynirciler, yaylacilar ve salamuracilar tarafindan tercih ediliyor.

Isletme sahibi Metin Tanrikulu, Kemah tuzunun içerisinde agir metalleri barindirmadigi için kaliteli oldugunu ifade ederek, su bilgileri aktardi:

"Dogal olarak elde edilen bu tuzda hiçbir kimyasal katki bulunmamaktadir. Kaynagindan suyla erimis olarak gelen tuz, havuzlara alinarak burada günesin sicakligi ile buharlastirilarak tekrar kristalize ediliyor. Tabii bunun için havanin sicak olmasi önemli. Buradaki üretim haziran ayi ortasindan eylül ayi ortasina kadar sürüyor. Zor sartlarda ve 3 ay gibi kisa sürede Erzincan ve çevresinin tuz ihtiyacini karsiliyoruz."
Kaynak: İHA