Blinken, ABD'nin Israil-Filistin Ihtilafinda Iki Devletli Çözüme Olan Bagligini Yineledi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Amerikan Israil Kamu Isleri Komitesi (AIPAC) tarafindan düzenlenen etkinlikte ABD’nin Israil-Filistin ihtilafinda iki devletli çözüme olan bagliligini yineledi.

Blinken, ABD'nin Israil-Filistin Ihtilafinda Iki Devletli Çözüme Olan Bagligini Yineledi
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin baskenti Washington DC’de Amerikan Israil Kamu Isleri Komitesi (AIPAC) tarafindan düzenlenen etkinlige katildi.

Blinken etkinlikte yaptigi konusmada, ABD’nin hem Israil’in güvenligine hem de Israil-Filistin ihtilafinda iki devletli çözüme olan bagliligini sürdürecegine söz vererek, Israil isgali altindaki Bati Seria’nin ilhakina yönelik hareketlerin veya kutsal mekanlardaki statükoyu bozmanin iki devletli çözüm umutlarini zedeleyecegi uyarisinda bulundu. Blinken, “Bati Seria’nin fiilen veya hukuken ilhakina yönelik herhangi bir adim, kutsal mekanlardaki tarihi statükonun bozulmasi, evlerin devam eden yikimlari ve nesillerdir bu evlerde yasayan ailelerin tahliye edilmesi, iki devletli çözümün gelecegine zarar veriyor. Ayrica tüm insanlarin hak ettigi onurlu yasam hakkini baltaliyor" dedi.



ABD, Iran’in nükleer silaha sahip olmasini engelleyecek

Israil’in bir numarali düsmani Iran’in nükleer silah elde etmesini engellemek için tüm seçeneklerin masada oldugunu söyleyen Blinken, ABD’nin Ortadogu’da güvenligi, istikrari ve refahi artirmak için Israil’in bölgeye entegrasyonuna yardimci olmaya devam edecegini aktardi. Suudi Arabistan ile Israil arasindaki iliskilerin normallesmesinin önemine vurgu yapan Blinken, “ABD’nin Israil ile Suudi Arabistan arasinda normallesmeyi desteklemekte gerçek bir ulusal güvenlik çikari var" diye konustu.



Blinken, tartismali yargi reformuna atifta bulundu

Israil’de haftalardir protesto edilen yargi reformuna da gönderme yapan Blinken, “Kuvvetler ayriligi, kontroller, dengeler ve tüm Israil vatandaslari için adaletin esit yönetimi dahil olmak üzere temel demokratik ilkelere destegimizi ifade etmeye devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA