Anne Karninda Kalbi Duran Bebek Yeniden Yasama Döndü

Gaziantep’te anne karninda kalbi duran 34 haftalik bebek, yapilan müdahale ile yeniden yasama döndü.

Anne Karninda Kalbi Duran Bebek Yeniden Yasama Döndü
Gaziantep’te yasayan ve 4. çocuguna hamile olan 32 yasindaki Emine Zekeriya, rutin kontrollerinin yapilmasi için Gaziantep ANKA Hastanesi’ne gitti. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Yasemin Dokuzoglu, tarafindan muayene edilen genç kadinin karnindaki bebegin kalp atisinin neredeyse durmak üzere oldugunu fark edildi. Dr. Dokuzoglu, genç kadini hemen doguma aldi. Anne karnindan alindiginda, kalbi ve solunumunun durdugu belirlenen bebegi yasatmak için adeta zamanla yaris basladi.

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari - Neonatoloji Uzmani Prof. Dr. Ercan Sivasli tarafindan minik bebek için hemen canlandirma uygulamasi (NRP) baslatildi. 30 dakika süren canlandirma isleminin ardindan kalp atimi baslayan bebek hemen ANKA Hastanesi’nin tam donanimli yenidogan yogun bakim ünitesine alindi. Kalp, böbrek ve bagirsak basta olmak üzere birçok organi, kalbinin durmasi nedeniyle olumsuz etkilenen minik bebege yenidogan yogun bakim sorumlusu Prof. Dr. Sivasli, 2 aylik bir tedavi uyguladi. Bu süre boyunca yenidogan yogun bakim hemsireleri minik bebegi sagligina kavusturmak için büyük bir özen ve sefkat gösterdi. Uygulanan basarili tedavinin ardindan sagligina kavusan minik bebek hastaneden taburcu edildi.

Bebegini saglikli bir sekilde kucagina alan Emine Zekeriya, “ANKA Hastanesi doktor ve çalisanlarina ne kadar tesekkür etsem az. Eylül benim 4. çocugum. Eylül’den önce dogan bebegimi de kaybetmistim. Kizimi da kaybedecegim diye çok korktum. Doktorum Yasemin hanimin erken fark etmesi ve Prof. Dr. Ercan hocamin da uyguladigi tedavi sayesinde bebegim yasama döndü. Çok ama çok mutluyum. Su an yasadiklarima ben bile inanamiyorum. “dedi Dr. Dokuzoglu, “Bu gibi durumlarda doktorun durumu erken fark etmesi çok önemli. Bebegin kalbinin durmak üzere oldugunu anladigim an hizla dogumu gerçeklestirdim. Bebegimiz dogdugunda kalp atisi ve solunumu yoktu. Ekip olarak adeta zamanla yaristik. Su an bir bebegi annesinin kucaginda taburcu etmenin mutlulugunu yasiyoruz ”dedi

“Zamanla yaristik”

Prof. Dr. Sivasli ise böyle vakalarda kadin dogum doktorunun hizli tani koymasi ve hizli dogumu gerçeklestirmesinin çok önemli olduguna dikkat çekerek,” Dr. Dokuzoglu durumu fark edip, doguma kostururken yenidogan yogun bakim ekibine haber verdi. Yeni dogan ekibinin de ayni hizla ve tam donanim ile dogumdan önce annenin basinda olmasi, dogru ve inatçi canlandirma müdahalesi, ileri teknoloji ve tip uygulamasi ile bebegin tedavi süreci mutlu sona ulasmasinda çok etkili oldu. Zamanla yaristik. ANKA Hastanesi’nin tüm ekibine çabalari için tesekkür ediyorum. Yeni dogan yogun bakim ünitemizde 24 saat uzman doktor ve deneyimli ekibimizle amacimiz erken dogan veya zamaninda dogan hasta bebekleri en son tedavi yöntemleri uygulayarak saglikli biçimde hayata kazandirmaktadir. Yenidogan bebeklerin beslenmesinde en üst düzey hijyen kanallarinda ve en uygun dozlarda saglanma amaciyla TPN ünitesi bulunmaktadir. Gerektiginde çocuk kardiyoloji çocuk nefroloji çocuk cerrahisi ortopedi beyin cerrahisi konsultasyonu istenmektedir. 32 haftanin altinda dogan bebeklerde haftalik kronial usg kontrolleri ve 1. ayindan itibaren rutin göz kontrolleri yapilmaktadir. Ünitemiz kendi hastanemiz disinda diger hastanelerden de bebek kabul etmektedir. Gerektiginde transferi kendi transport kuvözümüzle yapmaktayiz. Kafa içi basinç ve kanama tanisi amaciyla rutin olarak yenidogan tüm bebeklere kranial (kafa) usg transfontonel yapilmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA