Zayiflamak Istiyorsaniz Ekmekten Uzak Durmayin

Beslenme ve Diyet Uzmani Veysel Cigerli, yazin gelmesiyle zayiflama sürecine giren kisilerin yaptigi hatalara deginerek hangi besinlerin tüketilmesi gerektigini açikladi. Lifli gidalarin daha uzun süre tok tuttugunu belirten Cigerli’den altin degerinde tüyolar verdi. Ekmek konusunun da yanlis bilindigini ifade eden Cigerli, "Karbonhidrat kaynagi bir besin olan ekmegin sindirimi agizda baslar ve çok kisa sürede beyne tokluk sinyallerini iletir. Ögününüze 1 parça ekmegi çigneyerek baslayin" seklinde konustu.

Zayiflamak Istiyorsaniz Ekmekten Uzak Durmayin
Midenin ne yenilirse yenilsin 4 saat içinde bosaldigina dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Veysel Cigerli, "Bir sonraki ögününüzde fazla yemeyi engellemek için 2-2,5 saatte bir beslenmenizde fayda vardir. Kan sekerinin dengelenmesi için ’3 ana, 3 ara ögün’ seklinde beslenme kuralina uymak gerekmektedir. Düzenli kahvalti edinme aliskanliginin saglikli bir hayat için sarttir. Metabolizma uyandiktan hemen sonra kahvalti yapinca metabolizma hizlanmaya baslayacaktir. Aksi takdirde kahvalti yapmadan ögle yemegine kadar aç kalinirsa yavaslamis metabolizma hizi ile birlikte diger ögünümüzde daha fazla yemek kaçinilmaz olacagindan kilo almakta beklenen bir sonuç olacaktir. Sabahin erken saatlerinde dengeli bir kahvalti ile güne baslamak metabolizmamizin hizlanmasini saglayarak daha rahat kilo vermemize yardimci olacaktir" diye konustu.



Tabaklari ve çorba kaselerini küçültün

Zayiflamak için yemek tabaklarinin ve çorba kaselerinin küçültülmesi tavsiyesinde bulunan Cigerli, söyle devam etti:

"Böylece sadece 1 kase çorba diye kendinizi kandirmazsiniz. Psikolojik olarak o tabaktaki yemekleriniz bittigi zaman kendinizi doymus hissedersiniz. Bir diger önemli nokta da ekmek tüketimidir. Ekmek ve yerine geçen tahil ürünleri yemeden zayiflamak söz konusu oldugunda ne yazik ki isin saglik boyutundan hiç bahsedilmiyor. Bu denli suursuzca yapilan öneriler bireylerde birçok hastaligin artisina sebep olabiliyor. Tam tahilli ekmek içeren diyet, lif orani yüksek oldugundan dolayi acikmayi geciktirir ve uzun süre tok kalmaniza yardimci olur. Karbonhidrat kaynagi bir besin olan ekmegin sindirimi agizda baslar ve çok kisa sürede beyne tokluk sinyallerini iletir. Ögününüze 1 parça ekmegi çigneyerek baslayin. Böylece daha kontrollü bir ögün geçirerek tokluk hissi saglamis olacaksiniz. Ayrica tam tahil ekmegi B12 vitamini hariç bütün B grubu vitaminlerinin temel kaynagidir" seklinde konustu.

Liflerin sadece nebati kökenli besinlerde bulundugunu belirten Uz. Dyt. Cigerli, "Lifler sindirim sisteminden parçalanmadan geçmektedir. Bu da kisinin uzun süre tok kalmasini saglayarak daha az yemek yenmesini saglamaktadir. Lifler, kandaki kötü kolesterolün düsürülmesine yardimci olup, sindirim sisteminin daha aktif çalismasini saglamaktadir. Ayrica lifli besinler kabizligin geçmesini, hemoroid problemlerinin giderilmesini, vücudun seker seviyesinin dengelenmesini saglar, ayni zamanda kalp sagligini koruma açisindan da önem arz etmektedir. Yapilan arastirmalar lifli besin tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdiklerini ortaya koymustur" dedi.



"Bütün bir yil tüketilebilecek besinleri evde yapabilirsiniz"

Dyt. Cigerli lif içeren yiyecekleri de bugday kepegi, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye ürünleri, elma, muz, fasulye, nohut, sari ve yesil mercimek, yesil yaprakli sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yesil fasulye, salatalik, kereviz, sogan, domates, biber, patlican ve havuç olarak siraladi.

Uz. Dyt. Cigerli, saglikli bir zayiflama için paketli olarak satilan hazir gidalardan da uzak durulmasi gerektigini ifade etti.

Bu ürünlere gidanin dayanikliligini artirmak için katki maddeleri, gida boyalari ve kimyasal içeren yiyecekler konulduguna dikkat çeken Uz. Dyt. Cigerli, "Evde yapilmayan, organik olmayan ve marketlerden alinan hemen hemen tüm paketli ürünler hazir gidalar sinifina girmektedir. Hazir gidalari daha az tüketmek için domates salçasi, biber salçasi, tursu ve tarhana gibi bütün bir yil tüketilebilecek besinleri evde yapabilirsiniz. Hazir bulyonlari kullanmak yerine et, tavuk ve balik sularini evde hazirlamak, yemeginize daha az katki maddesinin girmesini saglar" seklinde konustu.



"Tatli krizlerinizde tercihinizi meyve ve kuru meyvelerden yana kullanin"

"Tatli krizlerinizde tercihinizi meyve ve kuru meyvelerden yana kullanin" diyen Uz. Dyt. Veysel Cigerli, sözlerini söyle tamamladi:

"Tatli ve seker tüketimini azaltmak veya ortadan kaldirmak için mutlaka diyete dogal seker içeren kuru meyveler, taze meyveler, meyveli yogurtlar eklenmelidir. Bu besinleri ara ögün olarak tüketebilirsiniz. Artan sicak havalarin etkisiyle terleme sonucu sivi kaybi artacagindan su tüketimi arttirilmalidir. Su, metabolizmanin hizlanmasina katki saglar, böbreklerdeki toksik maddelerin atimina yardimci olur. Su içmek için susamayi beklemeyiniz. Ortalama yetiskin bir insanin 2-2,5 litre su tüketmesi, her mevsim ve yas için önerilir. Metabolizmayi hizlandiran en temel faktör fiziksel aktivitenin arttirilmasidir. Günlük hayatta yakin mesafelere araba ile gitmek yerine yürüyüsü tercih etmek, asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanmak gibi fiziksel aktivitelerle ya da dans etmek gibi eglenceli aktivitelerle hem kendinizi daha iyi hissedebilir hem de daha saglikli bir vücuda sahip olabilirsiniz. Düzenli uyku ile kilo kaybinizin ve diyete olan uyumunuzun direk iliskili oldugunu unutmayin. Düzenli uyku zihinsel gelisim ve dinlenmeyi olumlu yönde etkileyerek metabolizma hizinin artmasina yardimci olur."
Kaynak: İHA