Tarihi Konakta Necip Fazil Siirleri Okudular

Erzurum’da Necip Fazil Kisakürek’i anma haftasi çerçevesindeki etkinliklerin finali sayilacak programda, üstadin siirleri tarihi konakta yankilandi.

Tarihi Konakta Necip Fazil Siirleri Okudular
“Vefatinin 40. yilinda Üstad Necip Fazil Kisakürek’i Anma Programlari” Erzurum’da dolu dolu geçti. Son olarak Erzurum Kalesi’nin alt kisminda bulunan tarihi ERGES Konagi’nda düzenlenen “Siirleriyle Üstad Necip Fazil Kisakürek” programina ilgi oldukça fazla oldu. Bir çok davetli programi tarihi konagin koridorlarinda takip etti.

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Kültür Ve Sosyal Isler Daire Baskani Ergün Engin, Necip Fazil Kisakürek gibi siirin, sanatin, fikrin ve aksiyonun öncüsü hükmündeki zevatin gençlerimizce anilmasi ve anlasilmasi anlamli ve önemlidir. Bizler de bu anlamda üzerimize düsen her türlü görevi ve sorumlulugu yerine getirmeye çalisiyoruz.” dedi.

Tarihi ERGES Konagi’ndaki “Siirleriyle Üstad Necip Fazil Kisakürek” programina TDED Erzurum Sube Baskani Murat Ertas, Türkiye Yazarlar Birligi Erzurum Sube Baskani Hanifi Ispirli, Kültür Ve Sosyal Isler Daire Baskani Ergün Engin , Dr. Ögr. Üyesi Tacettin Simsek, Ali Köseoglu, Sahin Torun, Tayyip Atmaca, Vedat Egilmez, Ziya Kibar, Kübra Genç, Yakup Abdullahoglu, Ismet Handemir, Abdulkadir Çüllük ve Canan Simsek okuduklari siirlerle katildilar. Siir dinletilerine

Programa katilan Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Erzurum Sube Baskani Murat Ertas da Necip Fazil’in Erzurum günlerinden ve Erzurum’a olan ilgisinden bahsetti. Babasini kaybettikten sonra 1920’de annesiyle birlikte, Erzurum Emniyet Müdürü olan dayisinin yanina gelmek için yola çikan Necip Fazil’in bu seyahatle at sevgisinin ve merakinin basladigini ve Necip Fazil’in 60 yaslarina kadar at sahibi oldugunu söyleyen Murat Ertas, Necip Fazil’in Erzurum’a ikinci gelisinin sebebinin de kalan 45 günlük askerligini tamamlamak için oldugunu söyleyerek, “Necip Fazil’in Erzurum’a üçüncü gelisi 1963’te olur. 1961 ihtilâlinden sonra birkaç arkadasiyla birlikte konferanslar vermek ve kapatilan Büyük Dogu mecmuasini yeniden çikarmak için Anadolu’yu karis karis dolasir. Bu illerden biri de Erzurum’dur. Baskanligini Avukat Ismail Hakki Yildirim’in yaptigi Erzurum Milliyetçiler Dernegi’nin düzenledigi konferans 4 Agustos 1963’te Ari Sinemasi’nin salonunda gerçeklestirilir. Konferansa Erzurumlularin yogun ilgisi vardir. Salonda izdiham yasanmaktadir. Necip Fazil davet ve konferanslar nedeniyle daha sonra Erzurum’a bir iki defa daha gelmistir" dedi.

Programin sonunda Erzurum’un kiymetli bir ismi ve Türk Halk Müzigi sanatçisi Mehmet Çalmasur’un dilinden türküler dinlendi.
Kaynak: İHA