Polikistik Böbrek Hastasina Kadavra Böbrek Nakli

Polikistik böbrek hastasi Hatayli Mehmet Yusuf Dayiogullari SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan gerçeklestirilen böbrek nakli ile on yildan beri çektigi sikintilardan kurtuldu ve yeniden hayata tutundu.

Polikistik Böbrek Hastasina Kadavra Böbrek Nakli
Hatay’da 1969 yilinda dogan, evli ve üç çocuk babasi Dayiogullari, en sik karsilasilan kalitsal böbrek hastaliklarindan polikistik böbrek hastaligindan (PKBH) SANKO Üniversitesi Hastanesinde yapilan kadavra böbrek nakli ile kurtuldu.

Yasadigi PKBH’nin aileden gelen rahatsizlik oldugunu belirten Dayiogullari, “Yakin akrabalarimdan üçü ayni rahatsizligi yasiyor. Yillardir birçok hastaneye gittim ama hastaligimi için bir çare bulamadim. On yildir bu hastalikla mücadele ediyorum ve artik vücudum belirli tepkiler göstermeye basladi” dedi.

Rahatsizligindan SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi hekimleri ve personeli sayesinde kurtuldugunu kaydeden Dayiogullari, “Iyi ki bu hastaneyi tercih etmisim. Yeniden dogmus gibiyim. Su anda çok daha iyi hissediyorum, her geçen gün daha da iyiye gidiyorum” sözleriyle mutlulugunu dile getirdi.

Diyalize neden olabilir

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Nefrolog Doç. Dr. Mehtap Akdogan, PKBH’nin tedavi edilmediginde ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegini hatirlatti.

PKBH’nin, her iki böbrekte yer alan çok sayida kistle kendini gösteren, karaciger, pankreas gibi diger organlarda da kistlere neden olabilecek genetik geçisli bir hastaliktir oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Akdogan, hastalikla ilgili su bilgileri paylasti:

“Baslica iki farkli gende gelisen mutasyonlar bu hastaliktan sorumludur. PKBH tedavi edilmediginde, hastalarin çogunda erken dönemde böbrek yetmezligi gelismesine yol açar ve ortalama 60 yasindan önce böbrek nakli ya da diyaliz tedavisine neden olur.”

Hastaya gerçeklestirilen böbrek nakliyle sagligina kavustugunu ifade eden Doç. Dr. Akdogan, “Gerek kadavra gerekse canli organ bagislari her an yeni bir yasam kurtariyor” ifadelerini kullandi.

Kadavra bagisi yeni bir umut oluyor

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yücel Yüksel ise “Hasta geldiginde, PKBH ile mücadele ediyordu. Bu hastalik vücutta istemeyen durumlara açmisti. Bagislanan kadavra böbrekle hastamiz su an yeni bir hayata saglikli bir sekilde adim atiyor. Zaman geçtikçe kendini daha da iyi hissedecek” diye konustu.

Kadavra bagisinin organ nakli bekleyen hastalar için yeni bir umut oldugunun altini çizen Doç. Dr. Yüksel, “Hastamizin yakin akrabalarinda üç kisinin de bu hastaliga sahip olmasi, onlarin tedavisi için bir an önce çözüm bulmalarini gerektiriyor. Hastamizin durumunun iyi olmasi ayni hastalikla mücadele eden herkes için de ayri bir umut kaynagi oluyor” degerlendirmesini yapti.

Kadavra bagisiyla rahatsizliktan kurtuldu

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Cerrahi Dr. Ögr. Üyesi Kenan Demirbakan da kadavra bagisiyla hastanin on yildir yasadigi büyük saglik sorunundan kurtulmasinda rol oynadiklari için büyük mutluluk duyduguna dikkat çekti.

“Yapilan tetkiklerin sonucunda hastamiz açisindan bir sorun çikmayinca Organ Nakil ekibi olarak, hastanemizin tüm imkanlarini kullanarak kadavradan basarili bir nakil ameliyati daha gerçeklestirdik” diyen Dr. Ögr. Üyesi Demirbakan, sözlerini söyle sonlandirdi:

“Ülkemizde organ bagisi oranlari son derece düsük oldugundan listede bekleyen çogu hastanin genel durumu, sira beklerken kötülesmekte ve bu da ameliyat sonrasi erken dönem komplikasyonlara neden olabilmekte, hatta bazi hastalar sira beklerken hayatlarini kaybetmektedir. Organ nakli birçok insanin hayatini kurtardigi gibi o kisinin yakinlarini da mutlu etmektedir.”
Kaynak: İHA