Mersin'de 'Circular 4. Ulusal Çevre Ve Sanat Etkinlikleri' Düzenlenecek

İçel Büyüksehir Belediyesinin destegi ile ‘Circular 4. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’, D5 Sanat Ortami koordinatörlügünde, TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi İçel Subesinin yürütücülügünde ve Bengü Gün’ün küratörlügünde gerçeklestirilecek.

Mersin'de 'Circular 4. Ulusal Çevre Ve Sanat Etkinlikleri' Düzenlenecek
Circular 4. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinligini İçel’e tanitmak ve kurumsal kimligini oturtturmak amaciyla lansman düzenlendi.

İçel Kent Konseyinde gerçeklestirilen lansmana, İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Serdal Gökayaz, Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Ibrahim Evrim, MESKI Genel Müdürü Irfan Korkmaz, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi Koordinatörü ve Opera Sanatçisi Bengi Ispir Özdülger, İçel Kent Konseyi Baskani Ayferi Tugcu, D5 Sanat Ortami, Içel Sanat Kulübü, Kültürhane ve Sivil Toplum Kuruluslarinin temsilcileri katildi.

Lansmanda konusmacilar 2 gün sürecek etkinliklerin önemi ve içerigine dair bilgiler verirken, daha önceki Circular Çevre ve Sanat Sergisi etkinliklerinden kesitler ve tarihsel gelisimi slayt gösterisi ile sunuldu. Circular 4. Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi Kültür Park Amfi Tiyatro’da, 18 sanatçinin ve konusmacilarin katilimi ile 4-5 Haziran 2023 tarihleri arasinda gerçeklesecek. Dünya Çevre Günü çerçevesinde gerçeklesecek olan etkinlikler bu sene ‘Su’ya odaklaniyor. Sanatçilarin su krizinin aciliyetine odaklanan islerine yer verilecek.

"Herkesi bu çevre ve sanat etkinligine bekliyoruz"

D5 Sanat Ortami Kurucusu ve Koordinatörü, ayni zamanda Circular 4. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinligi Koordinatörü Veli Mert, Circular 4. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinliginin kurumsal kimliginin oturmaya basladigini ifade ederek, "Çünkü ilk defa lansman yapiyoruz. İçelimizde dogmus, büyümüs, İçelimizin yetistirdigi, Istanbul’da bir sanat otoritesi haline gelmis bir deger Bengi Gün bu sene bizim küratörümüz oldu. Bu etkinlikte toplanti dizilerinin, bir takim performantif yapilarin arkasindan video ve enstalasyonlarin oldugu çok katmanli bir sürece gelmis bulunuyoruz. Çok daha organize durumdayiz. Özellikle sanatçilarin İçel’i tanimalari, deneyim sahibi olmasi açisindan çok özel bir durum yaptik. Bu etkinliklerin toplami önümüzdeki sene bilim, sanat, felsefe baglaminda MEDEKA’nin tüm kurullarinin bir araya gelerek yapacagi büyük projenin de bir anlamda demosu niteliginde. Biz umarim önümüzdeki sene de Circular 5’i yaparken böyle belirli bir ölçekte MEDEKA’nin etkinligini yapacagiz. Herkesi bu çevre ve sanat etkinligine bekliyoruz. Çünkü sanat çevreyle olan dili çok farkli bir noktadan görünür hale getiriyor. Çevre Mühendisleri Odasi’nin önerdigi yapi kent kültürüne çok ciddi katkilari oldu. Biz artik süreç yönetiyoruz. Her sene Haziran ayinda bir etkinligimiz var. Bu da kent kültürünün olmazsa olmazlarindan. Çünkü gelseniz de gelmezseniz de kentte kültür ve sanat faaliyetleri var. Böyle bir kentte yasiyor olma, kendi basina bir aidiyet duygusu çok güçlü bir duygu" dedi.



"Amacimiz çevre krizlerine karsi bir farkindalik çalismasi gerçeklestirmek"

Çevre Mühendisleri Odasi İçel Sube Baskani Dr. Sinan Can, "Circular Sanat etkinligimizin 2’nci, 3’üncü ve 4’üncüsü İçel Büyüksehir Belediyesi ve MESKI ile ortak bir sekilde planladik. Bizim buradaki nihai amacimiz çevre sorunlarina, çevre krizlerine karsi bir farkindalik çalismasi gerçeklestirmek, sanatla bulusturmak, çagdas sanat araciligiyla çevre sorunlarini dile getirmek. Bu bizim farkindalik ve bakis açimiz açisindan oldukça önemli ve kentimize de bir deger kattigini düsünüyorum. Circular sergimiz sadece yerel sanatçilarin katildigi bir sergi degil, ulusal bazda katilimin oldugu bir sergi” dedi.

Bu sene depremden etkilenen sanatçilarin da katilim gösterecegini söyleyen Can, “Bu açidan da kiymetli bu etkinlik. Biz Circular Sanat Etkinligi’ni her sene Çevre Haftasi’nda İçel’e mal olan bir etkinlik olarak görmek istiyoruz. İçel Büyüksehir Belediyesi ve Baskanimiza, MESKI’ye, D5 Sanat Ortami ve Kültürhane’ye tesekkür ediyorum. Çünkü bir olusumun eseri bu etkinlik. Insallah önümüzdeki yillarda sürekliligiyle de İçel’de yer alacaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA