'Kirmizi Mercanlar Nedeniyle Ayvalik, Türkiye'nin Kizildeniz'i Olarak Aniliyor'

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, Cunda Mesleki ve Egitim Teknik Anadolu Lisesi tarafindan “Ayvalik Adalari Sakli Hazineleri Kirmizi Mercanlar” isimli sunum ve sergi ilgi gördü. Balikesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, "Kirmizi mercanlar nedeniyle Ayvalik, Türkiye’nin Kizildeniz’i olarak aniliyor" dedi.

'Kirmizi Mercanlar Nedeniyle Ayvalik, Türkiye'nin Kizildeniz'i Olarak Aniliyor'


Doga dostu okul temalariyla yaptigi çalismalar ve sürdürülebilir yasamin önemine iliskin gerçeklestirdigi etkinliklerle dikkatleri üzerinde toplayan Cunda MTAL’de “Ayvalik Adalari Sakli Hazineleri Kirmizi Mercanlar” isimli bir konferans ve sergi düzenlendi.

Balikesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker’in, Cunda Uygulama Oteli salonunda gerçeklestirdigi konferansta; okul müdürü Abdülaziz Yük’ün yani sira ögretmenler ve ögrenciler hazir bulundu.

Etkinligin açilisi konusmasini yapan Cunda MTAL Müdürü Abdülaziz Yük, “Bugün bizim için çok özel olan ancak birçok kisi tarafindan varligi bile bilinmeyen deniz canlilari olan Kirmizi Mercanlar hakkinda farkindalik olusturmak, onlari tanimak adina bu konferansta bulusmus durumdayiz. Ömürleri 150 yasini bulan ekolojik ve ekonomik anlamda çok önemli bir yere sahip olan Kirmizi Mercanlar, dünyada sadece Italya’nin Portofino kentinde ve Ayvalik ilçemizde yasamini sürdürmektedir” dedi.



Okul Müdürü Yük’ün açilis konusmasinin ardindan, Balikesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, Kirmizi Mercanlar ile ilgili uzun soluklu bir konferans verdi.

“Kirmizi mercanlar nedeniyle Ayvalik, Türkiye’nin Kizildeniz’i olarak aniliyor”

Adalari ile ilginç ve özel bir denizel ekosisteme sahip Ayvalik’in, su alti güzellikleriyle de önemli bir konumda olduguna isaret eden Türker, “Dünyada sadece bir benzeri Italya’nin Portofino kentinde bulundugu belirtilen kirmizi mercanlarinin yani sira farkli balik türlerine de ev sahipligi yapan Ayvalik’in su alti dünyasi, her yil yerli turistleri agirlarken, yabanci dalis meraklilari tarafindan da kesfedilmeyi bekliyor. Bölgede kirmizi mercanlarin yani sira süngerler, denizyildizlari, gümüs ve karabas baligi gibi canli türleri görülüyor. Kirmizi mercanlar nedeniyle Ayvalik, Türkiye’nin Kizildeniz’i olarak aniliyor” dedi.



“Denizleri zaman zaman turkuaz renge bürüyen planktonlar, Ayvalik’taki kirmizi mercanlara hayat veriyor”

Ayvalik’in su alti zenginlikleri, önümüzdeki günlerde baslayacak kontrollü normallesme süreciyle birlikte kesfetmek isteyenleri agirlamaya hazirlandigini kaydeden Balikesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, denizleri zaman zaman turkuaz renge bürüyen planktonlarin, Ayvalik’taki kirmizi mercanlara can verdigini de sözlerine ekledi.

Konferansi izleyenler daha sonra kirmizi mercanlarla ilgili görsellerin bulundugu sergiye de yogun ilgi gösterdi.
Kaynak: İHA