Sudan'daki Çatismalarda Sudan Ulusal Müzesi Ele Geçirildi

Sudan’da ordu ile çatisan paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri, Sudan Ulusal Müzesi’ni ele geçirdi.

Sudan'daki Çatismalarda Sudan Ulusal Müzesi Ele Geçirildi


Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar devam ederken farkli çaglardan kalma tarihi eserlerin sergilendigi ülkenin baskenti Hartum’da yer alan Sudan Ulusal Müzesi, RSF güçleri tarafindan ele geçirildi.

Sudan Ulusal Müzesi Müdür Yardimcisi Ikhlas Abdellatif yaptigi açiklamada RSF güçlerinin cuma günü müzeye girerek müzede görevli güvenlik güçlerini disari çikarmaya zorladigi ve müzeyi kontrol altina aldiklarini ifade etti.

Abdellatif, müzede eski çaglardan kalma mumyalar da dahil olmak üzere degerli eserlerin korunmasi için harekete geçtiklerini söyledi.



Öte yandan RSF güçleri müzedeyken bir video mesaji yayinlayarak müzedeki eserlere zarar vermedigini aktardi. RSF güçleri, Sudanli yetkilileri müzeye davet ederek tarihi eserlerin son haline bakmalarini istedi.

Sudan’in baskenti Hartum’un merkezinde Nil Nehri’nin kiyisindaki büyük bir yapida yer alan Sudan Ulusal Müzesi’nde tas devrinden kalma eserler, M.Ö. 2500’lü yillardan kalma mumyalar, degerli kalintilar, tarihi eserler, Islam ve Hristiyan dinlerinden kalma heykeller, çömlekler ve antik duvar resimleri bulunuyor.
Kaynak: İHA