Mardin'in Hünerli Elleri, Uygarliklarin Izlerini Ahsaba Isliyor

Mardin’de yasayan ve 20 yil kartonpiyer ile asma tavan ustaligi yapan 68 yasindaki Mehmet Selim Gökçen, 15 yildir yaptigi ‘ahsap daglama’ sanati ile tarihe iz birakan uygarliklarin kalintilarini ahsaba isliyor. Mehmet Selim Gökçen, “Burada hüküm süren birçok uygarlik kalintilar birakti. Ben de bunu isleyerek bu kültürü tanitiyorum” dedi.

Mardin'in Hünerli Elleri, Uygarliklarin Izlerini Ahsaba Isliyor
Mardin mimarisinin tas ustasi, heykeltiras ve ressam oldugunu dile getiren Gökçen, "Resim isi, lise zamaninda ögretmenimin kendi sinif arkadaslarima ders verebilme kabiliyetimi tespit etmesi ile basladi.

Geçmiste de iyi bir kara kalem ustasiydim ve halen devam ediyorum. Bu sanati ahsabin üzerine resim çizmeye çevirdim. Bölgede benim disimda bu sanati yapan yok. Yüce Yaradan’in bana verdigi beyinsel aktiviteleri yerine getirerek bu seviyeye geldim. Bu sanati kimseden ögrenmedim, ögrenme konusunda ancak teknikleri ögrenebilirsiniz ama yine kendini gelistirme konusu insanlarin yetenegi ile alakalidir" diye konustu.

Bu sanatin literatürdeki isminin daglama sanati oldugunu ifade eden Gökçen, "Literatürdeki adi daglamadir. Osmanli devleti bu sanata daglama demistir. Daglama ahsabin üzerine yakma teknigidir. Osmanlidaki sanat anlayisi budur. Hat sanatini da iyi boyuta getirmisler. Daglama iz birakma anlaminda kullanilir. Ben iz birakarak resim yapiyorum. Yakmada ki teknigim ile ahsabin üzerinde iz birakiyorum" seklinde konustu.

Ingiltere destekli bir projede yer aldigini dile getiren Gökçen, Mardin Müzesi tarafindan müsahhas olmayan kültürel miras tasiyicisi, yasayan insan hazinesi olarak UNESCO nezdinde kayit altina alindigini kaydederek, "Bu sanati bölgede benim disimda yapan yok. Islerimi bu sekilde devam ettiriyorum. Herkese sanatin insani rehabilite ettigini, beynini bosalttigini ve perspektifini genislettigine çok inanan biri olarak hayatimi devam ettiriyorum. Ahsap kavak agaci olmali, çünkü kavakta reçine yok. Kavak agacinin bizim için olmazsa olmazi renginin beyaz olmasi. Beyaz olmasi benim için bir avantaj ve her ahsapta yakma tekniginde bu kadar basarili olunamiyor. Mardin’i izah ederken camiler ve kiliseler sehri olarak izah ediyorum. 10 santimlik bir magnete cami ve kiliseyi yerlestirmek sanatçi bir kisilige bakar" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA