Islah Çalismasi Yapiliyor, Yüksek Fiyatlara Çözüm Olacak

Tokat’ta islah çalismalari yapilan tatli patates, marketlerdeki yüksek fiyatlara çözüm olacak.

Islah Çalismasi Yapiliyor, Yüksek Fiyatlara Çözüm Olacak
Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen ’tatli patates’ islah çalismalari market ve pazarlarda bulunan yüksek fiyatlara çözüm olacak. Dünyada 113 milyon ton kadar yetistiriciligi yapilan tatli patates, Türkiye’de market ve pazarda yüksek fiyatlardan tezgahlarda yerini aliyor. Tatli patateste yüksek fiyatlara çözüm ise Tokat’ta yürütülen islah çalismalari olacak. Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan, "Dünyada yaklasik 113 milyon ton kadar yetistiriciligi yapilmakta olup ülkemizde maalesef sinirli sayida üretimi yapiliyor. Bu nedenle marketlerde pazarlarda çok yüksek fiyatlarla karsilasabiliyorsunuz. O proje çalismalarina biz 2017 yilinda basladik. Burada adaptasyon denemelerini yaptik, Kazova’dan Niksar’da ve gayet güzel sonuçlar aldik. Bu çalismada dekara 4 ton 5 ton gibi verimler aldik" seklinde konustu.



"Marketlerde pazarlarda çok yüksek fiyatlarla karsilasabiliyorsunuz"

Tatli patates islah çalismalarinda 5 tona yakin verim aldiklarini belirten Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri Yetistiriciligi ve Islah Anabilim Dali Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan, "Burasi bizim patatesle ilgili ileri islah hatlari çalisma alanimiz. Buradaki çesitler yaklasik 10-12 yildir islah sürecinden geçmektedir. Biz su anda bu ileri islah hatlarini seçerken verim ve kalite gibi bazi özellikler bakimindan üstün olanlari seçtik. Bu denemenin aynisi Tokat Artova lokasyonunda da yürütülüyor. Bu yilin sonunda artik verim ve kalite bakimindan üstün özellikli ileri islah hatlarimizi ve meristem kültürüyle yenilenerek Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlügü’ne basvuru yapip yeni milli çesitler elde etmeye çalisiyoruz" dedi.



"Adaptasyon denemelerini yaptik, güzel sonuçlar aldik"

Karan, adaptasyon denemelerini yaptiklarini, Kazova’da ve Niksar’da güzel sonuçlar aldiklarini belirterek, "Serada içerisinde bulunan saksi denemelerimizde daha önceden tohumluk sertifikasyon merkez müdürlügü tarafindan Ziraat Fakültesi Dekanligimiz adina tescil edilmistir. Islahçisi oldugum Güngörbey patates çesidi ile Basçiftlik beyazini orada meristem kültürü ile elde etmis oldugumuz miniyumlarin çogaltimlari bulunuyor. Bu çalismayi biz Dokap bünyesinde yapiyoruz, Dokap destekli bir çalismadir. Ayni zamanda lisansüstü, yüksek lisans çalismalarini da kapsiyor. O projenin sonucunda Tokat yöresinde yasayan patates tarimi ile geçimini ikameden çiftçilerimize tohumluk dagitmayi planliyoruz. Yine serada görmüs oldugunuz tatli patates çeliklerini önümüzdeki hafta içerisinde yine Tarimsal Arastirma Uygulama Merkez Müdürlügü tarafindan bize gösterilen Tokat Kazova lokasyonunda denemesini kuracagiz. ’Tatli patates’ adi her ne kadar patates de olsa patates de ayni familyaya ait olmayip bu tarla karmasigigillerden bir üyedir. Dünyada yaklasik 113 milyon ton kadar yetistiriciligi yapilmakta olup ülkemizde maalesef sinirli sayida üretimi yapiliyor. Bu nedenle marketlerde pazarlarda çok yüksek fiyatlarla karsilasabiliyorsunuz. O proje çalismalarina biz 2017 yilinda basladik. Burada adaptasyon denemelerini yaptik, Kazova’da, Niksar’da gayet güzel sonuçlar aldik. Bu çalismada dekara 4-5 ton gibi verimler aldik. Bu çelikleri de yine burada kendimiz yetistirerek bu ise ilgi duyan çiftçilerimize arastirma merkez müdürlügümüz tarafindan dagitimini yaparak tatli patatesin yayginlastirilmasina çalisiyoruz" diye konustu.



"Bir sarimsagindan ortalama 33 tane bitki üretmeyi basardik"

Bir sarimsagindan ortalama 33 tane bitki üretmeyi basardiklarina deginen Karan, "Insan sagligi açisindan gerçekten önem arz eden özellikle provitamin A bakimindan oldukça zengin olan bir bitkidir. Yine serada görmüs oldugunuz Akzambaklar Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doku Kültürü Laboratuvarimizda invitre sartlarda çogalttik. Normalde Akzambak gibi soganli bitkiler her yil az sayida döl veren yani üretimi biraz zor olan bitkilerdir. Biz bir sarimsagindan ortalama 33 tane bitki üretmeyi basardik ve su anda onun çogaltimini da serada kontrollü sartlarda yapiyoruz. Tokat’imiz için önemi olan sembol bir bitki sayilan Akzambak bitkisinin üretimi doku kültür mikro çogaltim yöntemleri ile efektif bir sekilde yapmis ve basarmis olmanin sevincini yasiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA