Azerbaycan Ile Ermenistan Demir Yolu Hattinin Yeniden Açilmasinda Uzlasti

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksey Overçuk, Azerbaycan ile Ermenistan’in Azerbaycan’in bati bölgeleri ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ni birbirine baglayan demir yolu hattinin yeniden açilmasi konusunda ortak mutabakata vardigini açikladi.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksey Overçuk, Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Sahin Mustafayev ve Ermenistan Basbakan Yardimci Mher Grigoryan’in katilimiyla dün Moskova’da gerçeklestirilen 12. Üçlü Çalisma Grubu Toplantisi’nin sonuçlarina iliskin açiklamalarda bulundu. Overçuk, yapici bir görüsme gerçeklestirdiklerini, Azerbaycan-Ermenistan arasindaki ulasim baglantilarinin açilmasi konusunda önemli mesafelerin kat edildigini belirtti.



Iki ülke demir yolu hattinin yeniden açilmasi konusunda uzlasti

Overçuk, "Özellikle Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Ordubad-Mehri-Horadiz güzergahindaki demir yolu baglantisinin yeniden açilmasi ve düzenlenmesine yönelik somut adimlarin hayata geçirilmesi konusunda ortak mutabakata varildi. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri müzakerelerin sonuçlari hakkinda bilgilendirilecek. Taraflar, Üçlü Çalisma Grubu bünyesinde çalismaya devam etme konusunda mutabik kaldi” ifadelerini kullandi.

Demir yolu hatlari isgal döneminde yikilmisti

Sovyetler Birligi döneminde var olan Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz demir yolu hatti, Azerbaycan topraklarinin Ermenistan isgali sonucu yikilmisti.

2020 yilinda 44 gün süren Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan tarafindan imzalanan üçlü bildiride eski ulasim hatlarinin yeniden açilmasina iliskin bir maddeye de yer verilmisti.
Kaynak: İHA