Bakan Bayraktar Açiklamasi '2'Nci Ve 3'Üncü Nükleer Santral Projelerimizi Hizli Bir Sekilde Devreye Almak Istiyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santralinden çok kisa bir süre sonra elektrik üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Burasi çevre anlaminda da ciddi katki saglayacak. Yaklasik 35 milyon ton karbon salinimina engel olacak bir proje. Bu projenin yaninda 2’nci ve 3’üncü santralle ilgili yogun görüsmelerimiz devam ediyor. Bunlari da en hizli sekilde devreye almak istiyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar Açiklamasi '2'Nci Ve 3'Üncü Nükleer Santral Projelerimizi Hizli Bir Sekilde Devreye Almak Istiyoruz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santralini ziyaret ederek, isçilerle bayramlasti. Bakan Bayraktar’a İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, AK Parti İçel Milletvekili Ali Kiratli ile Akkuyu NGS yetkilileri eslik etti. Burada çalisanlarla birlikte yemek yiyen Bayraktar, ardindan tek tek isçilerle bayramlasti.

Daha sonra gazetecilere konusan Bayraktar, geçen hafta deprem bölgesinde oldugunu hatirlatti. Bayraktar, "Bakan olarak ilk ziyaretimi deprem bölgelerine yaptim. Ardindan Sirnak’a gittim. Orada çok önemli bir petrol bulduk. Bugün de yaklasik 30 bine yakin isçi kardesimizle bayramlasmak üzere buraya geldik. Çalismalarla ilgili yöneticilerden bilgi aldik. Tabi Türkiye’nin son 21 yilda enerji alaninda yaptigi Cumhurbaskanimizin liderligindeki sessiz devrim çok önemli. Türkiye bu süre içerisinde asagi yukari enerjisini 3’e katladi. Simdi bu enerji devriminin yeni fazina geçmis oluyoruz. Milli enerji ve maden politikamizin en önemli sacayaklarindan bir tanesi nükleer enerji alani ve Türkiye nükleer enerji programinin ilk örnegi Akkuyu Nükleer Güç Santrali için burada 27 Nisan’da ilk nükleer yakiti sahaya getirdik. Artik burasi uluslararasi bir nükleer tesis statüsüne kavustu. Proje büyük bir hizla ilerliyor. Çok kisa bir süre sonra bu projeden elektrik üretmeye ve insallah her yil birer reaktörü devreye alarak önümüzdeki süreçte 2028’e kadar bu projenin tümüyle devreye alinmasini hedefliyoruz" ifadelerini kullandi.

"2’nci ve 3’üncü nükleer santral projelerimizi hizli bir sekilde devreye almak istiyoruz"

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Türkiye’nin elektrik ihtiyacinin yaklasik yüzde 10’unun karsilanacagini vurgulayan Bakan Bayraktar, daha sonra sunlari söyledi:

"Bu proje çok önemli. Burada Türkiye’nin elektrik ihtiyacinin yaklasik yüzde 10’u karsilanacak. En az bunun kadar önemli bu enerjiyi biz karbonsuz sekilde üretmis olacagiz. Dolayisiyla çevre anlaminda çok ciddi katki saglayacak. Burasi yaklasik 35 milyon ton karbon salinimina engel olacak bir proje. Dolayisiyla bizim nükleer enerji programimiz hem çevre ile alakali açidan hem enerji arz güvenligi açisindan hem de çesitlendirme açisindan önem arz ediyor. Tabi ki bu proje tek degil. Bu projenin yaninda 2’nci ve 3’üncü santralle ilgili yogun görüsmelerimiz devam ediyor. 2’nci ve 3’üncü nükleer santral projelerimizi de hizli bir sekilde devreye almak istiyoruz. Türkiye’nin nükleer enerji programinda küçük modüler reaktörler de önemli. Önümüzdeki dönemde nükleer de önemli yatirimlari gerçeklestirmek istiyoruz. Türkiye’nin nükleer enerji ekosistemine çok önemli bir katki sagliyor. Insan kaynagi ve endüstri yönüyle katki sagliyor. Yaklasik 800 civarinda talebemiz yurt disinda egitim aldi ve yurda döndü. 300’e yakini burada çalisiyor. Dolayisiyla istihdam, insan kaynagi yetistirme kaynagiyla önem arz ediyor. Yerel halka da kazandiran bir proje. Yaklasik 6,5 milyar dolarlik yerel sanayiye, Türkiye sanayisine katkisi olan proje. Insallah diger projelerde daha yogun bir sekilde aynisini hep birlikte görecegiz. Bu vesileyle tüm vatandaslarimizin Kurban Bayramini kutluyorum."
Kaynak: İHA