Dip Çamuru Temizligi Projesi'ne Uzmanlardan Büyük Ilgi

Izmit Körfezi’ni dev akvaryuma haline getirecek Dip Çamuru Temizligi Projesine teknik incelemelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi’nden uzman akademisyenler, projeye hayran kaldi.

Dip Çamuru Temizligi Projesi'ne Uzmanlardan Büyük Ilgi


Türkiye’nin en büyük çevre projesi olarak adlandirilan ve 2 Mayis’ta gerçeklesen program ile ilk çamur çekiminin yapildigi Izmit Körfezi Dip Çamuru Temizligi projesine akademisyenler büyük ilgi gösteriyor. Izmit Körfezi dip çamurunun temizlenmesi, susuzlastirilmasi ve bertaraf hizmetinin bilimsel çalismalarin ürünü olmasi sebebiyle Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü’nden uzman akademisyenler Dip Çamuru Temizleme Santiye alanini inceledi. Ögretim üyeleri ilk olarak dip çamuru temizliginin yapildigi alana gelerek Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi yetkilileri ile toplanti gerçeklestirdi. Toplantida akademisyenlere susuzlastirma islemi ve ilgili tüm proses asamalari hakkinda bilgi verildi.

Ayrica gerçeklestirilen toplantida ögretim üyelerinin susuzlastirilmis çamurun degerlendirilmesine yönelik katkilarina da basvuruldu. Toplanti sonrasinda ögretim üyeleri dozajlama ünitesi ve susuzlastirma tesisinde teknik incelemeler yapti.

"Yapilan çalisma Körfez’i tekrar canlandiracak"

Marmara Denizi’ne yeniden hayat verecek olan Dip Çamuru Temizligi Projesini inceleyen akademisyenlerden Prof. Dr. Aykan Kandemir, "Dip Çamuru Temizligi Projesi’nin çok gerekli bir çalisma. Basindan beri iyi tasarlanmis ve çevreci bir proje. Izmit Körfezi’nin Dogu tarafi uzun yillar kirlilige maruz kaldi. Tabii dipteki çamurun çekilmesi ve yönetilmesi oldukça zor bir is. Eski haline dönmesi zaman alacaktir fakat yapilan çalisma Körfez’i tekrar canlandiracak” dedi.



"Bu proje bizi ve gelecek nesilleri olumlu etkileyecek"

Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise "Yapilan çalismalari yetkili arkadaslar bize gösterdi. Uygulamalari yöntem olarak isabetli olarak degerlendiriyorum. Özellikle çikartilacak çamurun tekrar denize dökülmemesi ve karada bertarafi konusunda önlemlerin alinmasi bir biyolog olarak beni çok memnun ediyor. Bunun disinda yapilan islemlerin ekosisteme uygun olmasi için ugras verildigini görüyorum. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin çevreye duyarliligi takdire sayan. Bu proje bizi ve gelecek nesilleri olumlu etkileyecek" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA