ABD'den Wagner'in Finans Agina Yaptirim

ABD Hazine Bakanligi, Rus parali asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin ile baglantili oldugu gerekçesiyle 4 sirket ve bir kisiye yaptirim uyguladi.

ABD'den Wagner'in Finans Agina Yaptirim
ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Yabanci Varlik Kontrol Ofisi’nin (OFAC) Wagner’in lideri Evgeny Prigojin ile baglantili 4 sirket ve bir kisiye yaptirim uyguladigi duyuruldu. Bakanlik, yaptirim uygulanan sirketlerin Orta Afrika Cumhuriyeti, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya’da yer aldigini ifade ederek, söz konusu sirketlerin Ukrayna ve Afrika da dahil olmak üzere Wagner’in operasyonlarini sürdürmesi ve genisletmesi için yasa disi altin ticareti yaptigini öne sürdü.

Yaptirim uygulanan Andrey Nikolayevich Ivanov’un Wagner’in yöneticilerinden oldugunu açiklayan bakanlik; Ivanov’un Africa Politology adli kurulus ve Mali’deki üst düzey hükümet yetkilileriyle silah anlasmalari, madencilik faaliyetleri ve Mali’deki Wagner Grubu’nun diger faaliyetlerinin içinde yer aldigini savundu.

ABD Hazine Bakanliginin Terörizm ve Mali Istihbarattan Sorumlu Müstesari Brian E. Nelson, yaptigi açiklamada, “Hazinenin yaptirimlari, Wagner’in mali agindaki ve uluslararasi yapisindaki kilit aktörleri bozuyor. Wagner Grubu, acimasiz operasyonlarini kismen Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali gibi ülkelerdeki dogal kaynaklari kullanarak finanse ediyor. ABD, Wagner’in Afrika, Ukrayna ve diger yerlerdeki genislemesini ve siddetini azaltmak için gelir akislarini hedef almaya devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA