Putin Açiklamasi 'Wagner Askerleri Ya Rusya Savunma Bakanligi Ile Kontrat Imzalayacaklar Ya Da Belarus'a Gidecekler'

Rus parali asker grubu Wagner’in baslattigi silahli isyanin bastirilmasinin ardindan ulusa seslenen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, "Wagner askerleri ya Rusya Savunma Bakanligi ile kontrat imzalayacaklar ya da Belarus’a gidecekler" ifadelerini kullanarak, "Wagner grubu savasçilarinin büyük kisminin da halkina ve devletine sadik birer vatansever oldugunu biliyorduk" dedi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rus parali asker grubu Wagner’in baslattigi silahli isyanin bastirilmasinin ardindan ulusa seslendi. Putin, "Bugün bir kez daha tüm Rusya vatandaslarina sesleniyorum. Sizlere metanetiniz, dayanismaniz ve vatanseverliginiz için tesekkür ederim" dedi.

Wagner isyanina karsi sergilenen sivil dayanismanin her türlü santaj ve iç huzursuzluk girisiminin basarisizliga mahkum oldugunu gösterdigini vurgulayan Putin, "Halk, partiler, dini kuruluslar, tüm toplum anayasal düzeni koruma konusunda saglam tavir sergiledi. Vurgulamak isterim ki olaylarin en basindan itibaren ortaya çikan tehdidin etkisiz hale getirilmesi, anayasal düzenin, vatandaslarimizin can ve güvenliginin korunmasi için gerekli tüm kararlar beklemeksizin alindi" diye konustu.



“Silahli isyan her halükarda bastirilacakti”

Wagner savasçilarinin girisimlerinin Ukrayna’ya fayda sagladigini aktaran Putin, “Silahli isyan her halükarda bastirilacakti. Isyanin organizatörlerinin, yeterliligini yitirmesine ragmen bunu anlamamasi imkansizdi. Onlar her seyi anliyordu, su anda muazzam bir dis tehditle, disaridan gelen benzeri görülmemis bir baskiyla karsi karsiya olan ülkeyi bölmeye ve zayiflatmaya yönelik suç eylemlerini baslatmis olduklarini da. Cephede ‘geriye bir adim bile atmayiz’ sözleri ile arkadaslarimiz ölürken, isyanin organizatörleri, kendi ülkelerine, halkina ihanet ederek, suça sürükledikleri kisilere de ihanet etti. Onlara yalan söyledi, ates altinda ayni tarafta olan insanlara ates etmeleri için onlari ölüme itti” dedi.



“Rusya’nin düsmanlari da, Kiev’deki neo-Naziler de, Batili hamileri de bu sonucu bekledi”

Isyanin Batililarin ve Ukrayna’nin isine yarayacagini ancak bunun bosa çiktigini ifade eden Putin, “Rusya’nin düsmanlari da, Kiev’deki neo-Naziler de, Batili hamileri de, her türlü vatan haini de tam olarak böyle bir sonuç bekledi, kardes kardesi öldürsün. Rusya’nin askerlerinin birbirlerini öldürmelerini, askerlerin ve sivillerin ölmelerini, sonuçta Rusya’nin kaybetmesini ve toplumumuzun bölünüp kanli iç çekismelerde bogulmasini istediler. Onlar, cephede ve sözde karsi taarruz sirasindaki basarisizliklarinin intikamini almayi hayal ederek ellerini ovusturdu ancak hesaplari yanlis çikti. Isyancilarin yolunu kesen, görevine, yeminine ve halkina sadik kalan tüm askerlerimize, güvenlik güçleri ve özel servisler mensuplarina tesekkür ediyorum. Ölen kahraman pilotlarin cesareti, fedakarligi, Rusya’yi trajik ve yikici sonuçlara karsi korudu” dedi.



“Wagner komutanlarina ve savasçilarina tesekkür ederim”

Isyana katilmayan veya isyandan geri dönen Wagner savasçilarina da tesekkür eden Putin, “Bununla birlikte Wagner grubu savasçilarinin büyük kisminin da halkina ve devletine sadik birer vatansever oldugunu biliyorduk. Bunu, Donbass ve Novorossiya’yi özgürlestirme sürecinde savas meydaninda cesaretleriyle sergilediler. Onlari, ülke ve gelecegi için omuz omuza savastiklari silah kardeslerine karsi gözü kapali kullanmaya çalistilar. Bu yüzden olaylarin en basindan itibaren, dogrudan verdigim talimatla, kan dökülmesini önlemeye yönelik adimlar atildi. Bunun için zamana ihtiyaç vardi. Hata yapanlara, fikirlerini degistirmeleri, yaptiklarinin toplum tarafindan reddedildigini ve içine çekildikleri maceranin Rusya için, devletimiz için ne kadar trajik, yikici sonuçlara açabilecegini anlamalari için sans verdik. Tek dogru karar veren, kardes katliamina izin vermeyen, son çizgide duran Wagner grubu asker ve komutanlarina tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Ya sözlesme imzalayacaklar ya da Belarus’a gidecekler”

Wagner savasçilarina seslenen Putin, “Bugün, Savunma Bakanligiyla ya da baska kolluk kuvvetleriyle sözlesme imzalayarak hala Rusya’ya hizmet etme, evlerinize ve ailelerinize dönme sansiniz var. Isteyense Belarus’a gidebilir. Verdigim sözü tutacagim. Her birinizin seçim sansi var fakat eminim ki bu karar, trajik bir hata yaptiginin farkina varmis bir Rus askerinin verecegi türden bir karar olacak. Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’ya, duruma barisçil çözüm bulma çabalarindan ve katkisindan dolayi tesekkür ediyorum. Ama tekrar ediyorum, bu günlerde belirleyici rolü vatandaslarin vatanseverligi, tüm Rusya toplumunun birlesmesi oynadi. Bu destek, vatanimiz için en zor sinavi birlikte geçme firsatini verdi. Size tesekkür ediyorum” dedi.



Putin, Kremlin Sarayi’nda kritik isimlerle bir araya geldi

Putin, ulusa seslenis konusmasinin ardindan Kremlin Sarayi’nda kritik isimlerle bir araya geldi. Toplantiya, Rusya Bassavcisi Igor Krasnov, Devlet Baskanligi Idaresi Baskani Antonio Viano, Rusya Içisleri Bakani Vladimir Kolokoltsev, Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Baskani Aleksandr Bortnikov, Ulusal Muhafizlar Birligi Direktörü Viktor Zolotov ve Rusya Sorusturma Komitesi Baskani Aleksandr Bastrykin katildi.

Kaynak: İHA