Kurtlar, 350'Den Fazla Koyunu Telef Etti

Samsun’un Ayvacik ilçesini mesken tutan yabani kurtlar, 350’den fazla koyunu telef etti. Koyunlarini, kurt sürüsünün saldirilarinda kaybeden çaresiz yetistiriciler, magduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Kurtlar, 350'Den Fazla Koyunu Telef Etti
Samsun’un Ayvacik ilçesi Orhangazi Mahallesi’nin yüksek kesimlerinde görülen yabani kurt saldirilari küçükbas hayvan üreticilerine büyük kayiplar yasatiyor. Birçok küçükbas üreticisinin magdur oldugu yabani kurt saldirilarinda 350’den fazla koyun telef oldu.

Yabani kurtlarin saldirilarina bizzat sahit olduklarini da anlatan küçükbas hayvan yetistiricisi Hilmi Dogan, “Yaklasik bir buçuk yildir, yabani hayvanlarla mücadele ediyoruz. Duyumlarimiza göre devlet tarafindan Ayvacik ilçesinin yüksek kesimlerine birakilan yabani kurtlarla karsi karsiyayiz. Bu soruna çözüm arayisi içerisindeyiz. Mahallemizde yaklasik 350 ile 370 küçükbas hayvanimiz telef oldu” dedi.

Büyük zarar içerisinde bulunduklarini ifade eden küçükbas hayvan yetistiricisi Dogan, “Yabani kurtlarin son saldirisinda 30’dan fazla hayvanimiz yine telef oldu. Benim gibi birçok arkadasim da ayni durumu yasayarak telef olan hayvanlara bire bir sahit oldu. Telef olan hayvanlari toparlayarak tarla ve arazilerden uzaklastirdik. Ayvacikli küçükbas hayvan yetistiricileri olarak, bu soruna bir çözüm bulunmasini ve magduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bu durum, ekonomik açidan büyük zararlara yol açiyor. Birçok aile 40-50 bin lira gibi önemli kayiplar yasadi. Zararlarimizin toplami tahmini olarak 180-200 bin lira gibi büyük bir rakama ulasti. Magduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz. Ancak öncesinde, bu kurtlarin bertaraf edilmesini ve sikintimizin çözülmesini istiyoruz. Mahallemiz, Ayvacik ilçe merkezinin içerisinde yer almaktadir. Ayvacik Devlet Hastanesi ile kurt saldirilarinin gerçeklestigi bölge arasinda sadece 300 metre mesafe bulunuyor. Sag ve solunda ise ögrenci yurtlari ve Anadolu lisesi gibi yerler bulunmaktadir. Hayvanlarimiz defalarca kurt saldirisina maruz kaldi. Bu yabani hayvanlarin bertaraf edilmesi ve sorunumuzun çözülmesi için yardim talep ediyoruz” seklinde konustu.

Kurtlarin saldirisinda 5 koyununu kaybettigini söyleyen küçükbas hayvan yetistiricisi Hayati Avci, “Benim de 5 tane koyunum kurtlar tarafindan telef edildi ve ayni sekilde komsularim da benzer durumlarla karsilasmakta. Kurtlar saldirganlik göstererek hayvanlarimiza zarar veriyor. Bu durumun bir an önce önlenmesini talep ediyoruz. Yetkililerden acil önlem alinmasini rica ediyoruz. Lütfen bu konuda gereken önlemleri alarak hayvanlarimizin güvenligini saglayin” diye konustu.

Küçükbas hayvan yetistiricisi Mustafa Gökçe ise, “Ben de evimin yakininda kurtlar koyunlarima saldirdi. 3 tane kuzumu kaybettim. Bu durum, bizleri çok zora soktu. Eger bu sorun çözülmezse besicilik yapma sansimiz ortadan kalkacaktir. Bu nedenle, yetkililerden acilen önlem alinmasini talep ediyoruz. Lütfen bu konuya hassasiyetle yaklasarak sorunun giderilmesini saglayin. Yasadigimiz magduriyetin bir an önce sona ermesini bekliyoruz” seklinde konustu.

Kurtlarin saldirilari sonucu magduriyet yasayan küçükbas hayvan yetistiricileri, koyunlarin basinda gece-gündüz bekliyor.
Kaynak: İHA