Kdz. Eregli Il Olmak Için Gün Sayiyor

Türkiye’nin 100. yilinda 100 il iddialarinin gündeme gelmesinin ardindan Kdz. Eregli ilçesi de il olmak için adeta gün sayiyor. Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, ilçenin il olmasi halinde daha da gelisecegini ifade etti.

Kdz. Eregli Il Olmak Için Gün Sayiyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilinda 81 olan il sayisinin gelisen ilçelerin il yapilmasiyla 100 ile tamamlanacagi iddialari üzerine Kdz. Eregli ilçesi de il olmak için adeta gün sayiyor. 89 bin nüfusuyla Ardahan, 160 bin nüfusuyla Artvin, 85 bin nüfusuyla Bayburt, 142 bin nüfusuyla Kilis’i geride birakan Kdz. Eregli’de nüfus 2022 yilinda 175 bin 309’a ulasti.

Ilçenin birçok tarihi, sanatsal, kültürel çalismalarin yani sira demir-çelik fabrikasi ile de öne çiktigini ifade eden vatandaslar, il olmasi için heyecanla beklediklerini ifade ettiler. Belediye Baskani Halil Posbiyik da geçmiste il olma konusundaki bir anisini anlatarak söyle dedi:

"Benim için önemli olan Eregli. Eregli’nin gelecek nesli, çocuklarimiz, torunlarimiz. Il olmanin getirecegi faydalari çok iyi biliyordum. Il oldugu takdirde sadece valilik makami buraya gelsin diye degil. Eregli’nin gelismesinde Türkiye’nin en büyük illerinden biri olacagina inanmistim. Eger burasi il oldugu takdirde. Buraya devletten bir bütçe verilecek. En az iki milletvekili verecekler. Kandilli, Ormanli, Alapli, Kdz. Eregli’den iki milletvekili seçilecek. Bu bölgenin insanlarindan iki milletvekili seçilecek. Bu iki milletvekili Eregli vilayetinin devlet tarafindan gönderilen bütçenin köylerimize, beldelerimize, ilçelerimize yayilmasi için kendi öz evlatlarimiz hangi siyasi parti olursa olsun ellerinden geleni yapacaklar. Buraya yatirimlar gelecek. Yavuklusunu, annesini, babasini genç yasta birakip baska sehirlere çalismaya giden insanlar oralara gitmeye gerek kalmayacak. Bu lafimi hiç kimse unutmasin. Eger bu firsati Kdz. Eregli halki kaybettigi takdirde, Eregli il olmadigi takdirde demir-çelik fabrikasi olan bir köy olma yolunda hizla ilerlemektedir. Allah’ima sükürler olsun. Filyos’a yatirim geldi. Dogalgaz bulduk. Zonguldak, Çaycuma, Devrek müthis bir büyüme içerisinde. Onlar diyemez ki Eregli il olmasin. Biz sömürge miyiz? Biz yüzde 70 para verecegiz devlet bütçesine. Bana yüzde 10 vereceksiniz."

"Eregli’nin il olmasi tüm bölgeye faydali olacak"

Ilçede balikçilik yapan esnaftan Senol Sönmez, "Zonguldak daha öncelerde Karabük ve Bartin’i bünyesinden ayirarak il yapti. Simdi Eregli de olursa Zonguldak için ekonomik ve nüfus açisindan biraz sikinti olacak. Ama biz Eregli’de yasayanlar açisindan güzel olacak. Eregli’de yapilmasi gereken bazi seyler için Zonguldak’a gidip gelmek zaman ve masrafa neden oluyor. Eregli’nin il olmasi nüfus, memur kadrosu ve yatirimlarin daha düzgün hesaplanmasiyla daha iyi gelisecegine inaniyorum. Tüm bu bölgeye faydasi olacagi kanaatindeyim" seklinde konustu.



"Eregli gelismis bir ilçe, kabuguna sigmiyor"

Ilçenin gelismisligine dikkat çeken Bilal Muratoglu, "Eregli’nin il olmasi bizim için iyi bir sey. Türkiye için iyi bir sey. Sürekli kalkinan bir ilçe. Su anda kabuguna sigmiyor. Il olmasini cani gönülden destekliyoruz" dedi.

Kdz. Eregli’nin il olmaya ihtiyaci oldugunu ifade eden Tanju Danismaz ise, "Gerekli bence. Destekliyoruz. Her türlü il olacagina da inaniyoruz. Insallah olacak" diye konustu.

Kaynak: İHA