Hindistan'da Bayram Alisverisi Telasi

Dünyada en fazla Müslüman bulunan üçüncü ülke durumundaki Hindistan’da Kurban Bayrami hazirliklari basladi.

Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’nin merkezinde yer alan Eski Delhi bölgesinde Müslümanlar bayram için hem dükkanlardan yiyecekler aliyor, hem de kurbanlik için küçükbas hayvan pazarlarinda büyük hareketlilik yasaniyor. Nüfus yogunlugunda dünyanin önde gelen sehirleri arasinda yer alan Yeni Delhi’de dar sokaklarin oldugu Eski Delhi bölgesinde ise Müslümanlar daha yogun bulunuyor. Türkmen Gate denilen kapidan geçilerek ulasilan Mazhar Can’i Canan ve Abdullah-i Dehlevi Hazretlerine giden dar sokaklarda, bisikletli ve tek kisilik motosikletli taksi yogunlugu da dikkat çekiyor.

Nüfusunun yüzde 15’i Müslüman olan Hindistan’da yaklasik 160 milyon Müslüman bulunuyor. Kurbanlik olarak Hindistan’da büyükbas hayvan satisi 30 eyaletin sadece 14’ünde yapilabiliyor. Kurban bayrami öncesinde Müslümanlar genellikle koyun ve keçi satin alirken, büyükbas olarak manda kurban edebiliyor. Diger 16 eyalette ise kurban için inek satisi ciddi cezalarla yasak bulunuyor.

Yüzde 18’i Müslüman olan 1 milyar 350 milyon nüfuslu Hindistan’da yaklasik 270 milyon Müslüman bulunurken, 22 milyon nüfuslu Yeni Delhi’nin ise yüzde 12’sini Müslümanlar olusturuyor.
Kaynak: İHA