Biçakçilarda Kurban Bayrami Mesaisi

Kahramanmaras’ta yaklasan Kurban Bayrami öncesinde biçakçilarda mesaisi yogunlasti.

Biçakçilarda Kurban Bayrami Mesaisi
Kahramanmaras’ta Tarihi Demirciler Çarsisi olmak üzere sehrin diger bölgelerindeki biçakçi esnaflari yil boyunca bin bir emekle ürettikleri biçaklari satmaya çalisirken, bir yandan da vatandaslarin biçaklarini bileyerek keskinlestirmeye çalisiyor.

Yaklasan Kurban Bayrami öncesinde Demirciler Çarsisi’nda biçak ustalari bayram nedeniyle yogunluk yasarken, ayni zamanda vatandaslar tarafindan getirilen eski ve kirik biçaklari da onarmaya çalisiyor.

Bir yandan vatandaslar tarafindan kendilerine getirilen biçak, satir ve balta gibi ürünleri yenileyip teslim eden biçak ustalari, bir yandan da tezgahlarda sergiledigi el emegi göz nuru biçaklari satisa çikartiyor. Geçen sene 10 TL’den yapilan biçak bileme islemleri, bu yil ise 15 TL ücret karsiliginda yapiliyor.

“Bayram öncesi is yogunlugumuz artiyor”

65 yildir biçakçilik meslegi ile ugrasan 74 yasindaki Ejder Biber, “65 yildir çalisiyoruz ve ekmegimizi yiyoruz. Kurban Bayrami’nda is yogunlugu daha çok oluyor ve ekmegimizi kazaniyoruz. Genelde keskinleme yapiyoruz. Daha önce hazir yaptiklarimizi burada satiyoruz. Çalismamiza ve gelen müsterilerimize göre is yogunlugumuz degisiyor. Daha evvel 10 TL’den keskinliyorduk, simdi ise 15 TL’den keskinleme yapiyoruz. Küçük çocukken basladik, o zamandan beri ekmegimizi yiyoruz” dedi.



“Isi ehline götürmeleri lazim”

Bir diger biçak ustasi Ökkes Biber, “Kendimize düseni yapmaya çalisiyoruz. Önemli olan maddiyat degil, hayvanlari incitmeden gayet güzel kesmek için biçaklari keskinletiyoruz. Önemli olan biçaklari keskinletmeyi bilen birine göndermek. Sokak biçakçilarina verip de biçaklarimizi ziyan etmeyelim. Ben her seye milli servet gözüyle bakarim, hayvanlarin incinmesi de daha büyük bir mesele. Onun için isimizi iyi yapmak için o isin erbaplarina götürmek lazim” seklinde konustu.

Bir müsteri ise, “Bu usta eski bir biçakçi, dededen ve babadan gelen, hem de arkadasimiz olur. Buraya geldik biçaklarimizi keskinletiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA