Uzman Isim Uyardi Açiklamasi 'Bir Yasin Altindaki Çocuklar Artik Internetle Karsi Karsiya Kalabiliyor'

Prof. Dr. Sanliay Sahin, artik gençlerin 7 saatten fazla medya kullandigini belirterek, "Özellikle okullarda tablet kullaniminin yayginlasmasiyla birlikte ilk temas yasi gittikçe düsüyor hatta bir yasin altinda çocuklar artik internetle karsi karsiya kalabiliyorlar. Buda tabi uygunsuz içerikle karsilastiklarinda hem fiziksel hem duygusal hem maddi hem de cinsel anlamda istismara ugramalarina yol açabiliyor" dedi.

Uzman Isim Uyardi Açiklamasi 'Bir Yasin Altindaki Çocuklar Artik Internetle Karsi Karsiya Kalabiliyor'
Son yillarda teknolojik gelismeler, internete ulasimin kolayligi, tablet, akilli cep telefonlarinin yayginlasmasinin ardindan çocuklarin, gençlerin özellikle sosyal medyada geçirdigi zamanlar uzarken, uzmanlar bunun birçok zarari oldugu konusunda aileleri uyariyor. Kontrolsüz ve denetimsiz kullanilan medya sonucunda birçok çocukta dil gelisimi, uyku sikintisi ve siddete maillerinin artabilecegi tespit edildi.

"Internet kullanimina çocuklar 7 yasinda basliyorlar"

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan İçel Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali egitim görevlisi Prof. Dr. Sanliay Sahin, yaz aylarinin gelmesiyle birlikte okullarin kapandigini dile getirdi. Bu nedenle hem normal medya hem de sosyal medya kullaniminin artacagini kaydeden Sahin, “Her türlü sözlü, yazili, basili, görsel iletisim araçlari medya diye adlandiriliyor. Tabi günümüzde de teknoloji hizla ilerledigi için medya yasamin vazgeçilmez bir parçasi haline geldi. Tabi radyo, televizyon, gazete, dergi gibi geleneksel medya ögeleri oldugu gibi yeni medya ögeleri de artik çikti. Artik laptoplar, akilli telefonlar, bilgisayarlar, tabletler gibi ögelerle sosyal medya kullaniliyor. Bu 2 medya arasinda bazi farklar var. Geleneksel medyada birey sadece tüketici noktasinda devreye girerken, direk olarak herhangi bir baglantimiz yok, bize sunulan medya içerigini degistirme yapamiyoruz. Yeni medya ise hedef kitleyle karsilikli bir iletisim mevcut. Bu nedenle bilgi seçilebiliyor, adresleyebiliyor, paylasilabiliyor, depolanabiliyor ve geri bildirim de yapilanabiliyor. Yani sanal bir etkilesim mevcut. Bunun da tabi getirdigi sikintilar yasanabiliyor. Türkiye Istatistik Kurumunun verdigi son verilere baktiginiz zaman internet kullanimina çocuklar 7 yasinda basliyorlar. Bu gerçekten çok sikintili bir duruma yol açabiliyor. Bilgisayar, kullanmaya 8 yasinda basliyorlar, 4’de birinin kendi bilgisayari yada cep telefonu var, hatta yüzde 50’sinin rahatça internete ulasabildigini, yüzde 85’inin de ödevlerini internet üzerinden yaptigini biliyoruz. Burada çocugun davranislari ve psikososyal durumunu etkiledigini biliyoruz. Her çocuk bundan ayni sekilde etkilenmez. Yasi, cinsiyeti, gelisimsel durumu, ailesel özellikleri ve sosyo ekonomik durumu da bunu etkiliyor" diye konustu.



"Gençler 7 saatten fazla medya kullaniyor"

2 yasin altindaki çocuklarin seyrederek degil, deneyimleyerek bazi seyleri ögrendigini vurgulayan Sahin, "Bu sebepten dolayi da erken yasta yogun sekilde, içerik ve süreyi denetim altinda tutmadan sanal ortama maruz kalinmasi maalesef ki pek çok alanda çocuklarda gelisimsel sikintilar yol açabiliyor. Dil gelisiminde sikintilar yasanabiliyor, uygu düzeni etkilenebiliyor ve çocuklar dikkatini yogunlastirma da zorluk yasiyorlar. Yapilan çalismalarda da 2 yasindan küçük çocuklarin televizyon izlemesinin hiçbir faydasi yoktur. Anne ve baba ile geçirilecek zamani da azaltiyor ve aile içi iletisim bozulabiliyor. 2 yas üstündeki çocuklarda ise uygun programlari, uygun sekilde sunarsak aslinda sosyal yetenegin, dil gelisimin ve okula hazirlik babinda olumlu etkileri de olabiliyor. Eger uygunsuz, denetimsiz medya kullanilirsa da maalesef ki uyku sorunlari, saldirgan davranislar, fiziksel etkinligin azalmasi sebebiyle obezite gibi dikkat sorunlarina yol açabiliyor. Bunlara mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Yapilan çalismalar gösteriyor ki gençler 7 saatten fazla medya kullaniyorlar ve yatak odasinda da herhangi bir bilgisayar, televizyon, internet bulunan çocuklarda bu durum daha yüksek oranlarda görülüyor. Hem uyku problemleri hem de kitap okuma, hobilere ayrilan zaman bu çocuklarda azaliyor" ifadelerini kullandi.

"1 yasin altinda çocuklar artik internetle karsi karsiya kalabiliyor"

Medyada çok ciddi siddet görüntülerinin oldugunun altini çizen Sahin, "Bunlar maalesef çocuklarin siddet davranisini belirlemesine ve ruh sagligini da olumsuz etkilemesine açiyor. Sosyal medya etkilesimsel bir sey oldugu için olumlu gürünse de yine birbirini tanimayan insanlarin yogun iletisimi nedeniyle anti sosyal durumlara yol açabiliyor ve ergenlerde ciddi güvenlik sorunlarina yol açabiliyor. Özellikle okullarda tablet kullaniminin yayginlasmasiyla birlikte ilk temas yasi gittikçe düsüyor hatta bir yasin altinda çocuklar artik internetle karsi karsiya kalabiliyorlar. Buda tabi uygunsuz içerikle karsilastiklarinda hem fiziksel hem duygusal hem maddi hem de cinsel anlamda istismara ugramalarina yol açabiliyor" seklinde konustu.

Çözümün akilci medya kullanimi oldugunu kaydeden Sahin, “Bunun için biz medyanin sagligi üzerindeki olumlu etkilerini artirmaliyiz, olumsuz etkilerini de minimuma indirmeliyiz. Iste burada arastirmalar diyor ki 2 yasindaki küçük çocuklarin televizyon, video gibi seyleri seyretmemesi konusunda uyarilarda bulunuyor. 2 yasindaki büyük çocuklarda ise günlük medya için ayrilan sürenin 2 saati geçmemesini tavsiye ediyoruz. Biz yetiskinler olarak çocuklara dogru rol model olmaliyiz. Çocugun odasini medya olmadan dizayn etmek gerekir. Medyayi aile bebek bakicisi gibi kullanmamali. Bos zamanlarinda mutlaka fiziksel aktiviteler yapilmali. Günde en az bir saat en az fiziksel aktiviteyi ve oyunlari tavsiye ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA