Sinop'ta Bulunan Mozaiklerin 'Zengin Bir Ailenin Yemek Odasi' Oldugu Ortaya Çikti

Sinop’ta sürdürülen Balatlar Yapi Toplulugu kazisinda bulunan Helenistik döneme ait çakil tasi mozaiklerinin

Sinop'ta Bulunan Mozaiklerin 'Zengin Bir Ailenin Yemek Odasi' Oldugu Ortaya Çikti
’zengin bir ailenin yemek odasi’ oldugu ortaya çikti.

Sinop kent merkezindeki 2 bini askin tarihe sahip oldugu vurgulanan Balatlar Yapi Toplulugu’nda kazi çalismalarinda bilim dünyasi için öneme sahip yeni buluntular ortaya çikmaya devam ediyor. Prof. Dr. Gülgün Köroglu’nun baskanliginda sürdürülen kazi çalismalarinda beklenmedik bir yapi ortaya çikti. Çalismalarda Helenistik döneme ait çakil tasi mozaikleri bulundu. Ortaya çikan eserin ’zengin bir ailenin yemek odasina’ ait oldugu belirlendi.

Sinop Il Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, “Bakanligimizca 11 yildir yürütülen Balatlar kazisi Sinop tarihinde milattan önce 4. yüzyilda klasik döneme ait, Helenistik döneme ait yapi kalintisinda benzerine çok az rastlanabilecek çakil tasi mozaiklerine rastlanilmistir” dedi.



"Roma’dan sonra belki de dünyanin en önemli antik sehri"

Sinop’un Roma’dan sonra belki de dünyanin en önemli antik sehirleri arasina girebilecegine dikkat çeken Süren, "Tarih öncesi dönemden günümüze kadar çok sayida medeniyete ev sahipligi yapmis olan Sinop ili dünyanin en önemli antik sehirlerinden bir tanesi olmasinin yaninda ülkemizin en önemli Selçuklu, sehirlerden bir tanesidir. Bunu merkez ilçemizdeki ve tüm ilçelerimizdeki mevcut olan antik dönem kalintilarindan, yapilan yüzey arastirmalardan ve Selçuklu dönemine ait olan ilçelerimizin her kösesinde yerini almis olan Selçuklu eserlerinden anliyoruz. Yapilan son kazi çalismalarinda Helenistik döneme ait çakil tasi mozaiklerine ulastik. Bu çakil tasi mozaikleri ülkemizde benzeri olmayan belki dünyada da esine ender rastlanabilecek, belki Yunanistan’da belki Roma’da antik sehirlerde söyle bir iddia da var: Sinop’un bu kadar önemli bir antik sehir oldugunu iddia edenler var ki, Roma’dan sonra belki de dünyanin en önemli antik sehirleri arasina girebilecegini ancak maalesef Balatlar’in haricinde günümüze kadar Sinop ilimizde bu iddialari dogrulayacak bir bilimsel kazi, yaklasik 150-200 civarinda Höyük ve Tbünüs tespit edilip, tescil edilmesine ragmen bunlarin tarihi ile ilgili Sinop’un ilk yerlesimiyle ilgili simdiye kadar günümüze isik tutacak bilimsel kaziyla maalesef bunlar ortaya konulamamis. Ancak bakanligimizca 11 yildir yürütülen Balatlar kazisi Sinop tarihinde milattan önce 4. yüzyilda klasik döneme ait, Helenistik döneme ait yapi kalintisinda benzerine çok az rastlanabilecek çakil tasi mozaiklerine rastlanilmistir. Bunlari da 2 tür degerlendirebiliriz. Dini yapilarda kullanilan motifler, konutlarda kullanilan motifler seklinde. Bu eserler üzerinde restorasyon çalismalarimiz devam ediyor. Sergi asamasinda gelebilmesi için restore edilmesi gerekiyor. Restaratörlerimiz, kazi baskanimiz bir heyetle restorasyon çalismalarina devam ediyor. Uzmanlarimizin bu konuda yayin çalismalari devam ediyor. Kitap safhasina getirilmek üzere. Ilimizi dünyanin en büyük antik kentlerinden bir tanesi olarak tescilleyecek bu çakil tasi mozaiklerine ulasmis durumdayiz” diye konustu.



Zengin bir ailenin yemek odasi

Balatlar Yapi Toplulugu Kazi Heyeti de ortaya çikan çakil tasi mozaiklerinin Helenistik veya Klasik döneme, milattan önce 4. yüzyil ortalarina ait zengin bir ailenin yemek odasi oldugunu bildirdi.
Kaynak: İHA