Sigorta Tatbikatçilari Dernegi 'Maras Depremi Konferansi' Gerçeklestirdi

Sigorta Tatbikatçilari Dernegi tarafindan düzenlenen “Maras Depremi, Sonuçlari ve Ögretileri” konulu konferans, online olarak gerçeklestirildi.

Sigorta Tatbikatçilari Dernegi 'Maras Depremi Konferansi' Gerçeklestirdi
Açilis konusmasini Sigorta Tatbikatçilari Dernegi Baskani Fahri Altingöz’ün yaptigi konferansta, RMS’den Andre Andre Eisele ve Laura Barksby, Addvalora Global’den Jozef Hara, Swiss-Re’den Anna Ziswiler, Eureko Sigorta’dan Süha Çele ve T-Rupt’tan Prof. Dr. Sinan Akkar konusmaci olarak yer aldi.

45 ülkeden 400’ü askin konusmacinin katildigi konferansta, Maras depremi olay tanimi ve ögretileri, yasanan bagimsiz depremler ve artçilari, modelleme sirketlerinin sonuçlari, deprem sonrasi yasanan is kayiplari, ekspertiz süreçleri, gelecek beklentileri, sigorta ve reasürans maliyetleri ve fiyatlamalar ile 2024 yili reasürans yenilemeleri konulari hakkinda bilgi ve görüsler paylasildi.

RMS, depremin genis bir bölgeyi etkilemesine, birden çok depremin sonuçlarina, etki alaninin genisligine, model güncellemelerine ve depremin indirekt hasarlardaki is durmasi kar kaybi basta olmak üzere etkilerine deginirken, Swiss RE orijinal sigorta sözlesmelerinin önemine, yabanci para birimi cinsinden düzenlenen sözlesmelere, riske uygun sigorta fiyatlamasinin önemine ve dünyada daralan kapasite sorunlarina degindi. Özellikle deprem tarifesinin revizyonunun reasürörler için de öneminden bahsetti.

Konferansta Addvalora, talep artisinin maliyetler üzerinde etkisi ve önemi ile bu artislarin yasandigi hasarlardaki kar kaybi ve is durmasi teminatlarinin çalisma prensiplerini anlatti. Konusmacilar arasinda yer alan Eureko, bu tür büyük depremlerin ciddi ekonomik ve sigorta hasarlarina sebebiyet verdigini, bunun için sigortanin gerekliligine isaret ederek penetrasyonun artirilmasinin önemine isaret ederek, modellemenin ve riske uygun reasürans korunmasinin alinmasinin öneminden bahsetti. T Rupt ise gerek Maras depremi gerekse olasi Marmara depreminin modellemesi hakkinda yapilan çalismalari anlatti, depremlerin olusturacagi ekonomik ve sigortali kayiplarin büyüklügü hakkinda bilgi verdi. Genis bir senaryo analizi ile depremin modellemesini bilimsel yaklasimlarla çok kapsayici olarak açikladi.

STD Baskani Fahri Altingöz, kapanis konusmasinda tüm katilimcilara tesekkür etti. Konferansa konusmaci olarak katki saglayan, sunum yapan tüm konusmacilari da tebrik etti. STD Yönetim Kurulu olarak bu etkinliklerin uluslararasi boyutta devam edecegini belirterek, YK Baskan Yardimcisi Menekse Uçaroglu ile Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yasar’a ve ekiplerine organizasyona olan katkilarindan ötürü tesekkür etti.
Kaynak: İHA