Sanliurfali Gençler Iki Ayda Otomobil Tasarladi

Sanliurfa’da Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda egitim gören bir grup ögrenci, yil sonu bitirme projesi çerçevesinde otomobil tasarladi. Atil malzemelerden akilli sinyal sistemi olan bir otomobili 2 ayda tasarlayan ögrenciler, desteklenmeleri halinde projelerini daha da gelistireceklerini söyledi.

Sanliurfali Gençler Iki Ayda Otomobil Tasarladi
Sanliurfa’da Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda egitim gören 14 ögrenci, ögretmenlerinin yilsonu bitirme projesi çerçevesinde büyük bir basariya imza atti. Ögrenciler, deprem ve sel nedeniyle uzaktan egitim sistemi olmasina ragmen okulun bir atölyesinde her gün bir araya geldi. Çogu atil olmak üzere birçok araç parçasini kendi imkanlari ile alan ögrenciler, yerli ve milli otomobil TOGG’dan esinlenerek atölyede 2 aylik kisa bir sürede Harran Otomotiv Girisim Grubu (HOGG) adini verdikleri bir araç tasarladi. Günlerce pes etmeyerek atölyede parçalari birlestirerek, araci hareket ettiren ögrenciler, ögretmenlerinin verdikleri yilsonu bitirme projelerini basariyla tamamladi.

Hem sese hem de manevralara duyarli sinyal veriyor

Saate 20 kilometre hizla gidebilen araç, hem sese hem de harekete odakli akilli bir sinyal sitemine sahip. Sürücüsünün direksiyon manevrasiyla saga ve sola sinyal veren otomobil, ayni zamanda kurulan ses algilama sistemi ile saga ve sola sinyal verebiliyor. Yüksekokul ögrencileri, destek görmeleri halinde projelerini daha da gelistirmek istediklerini söyledi.

14 kisilik ögrenci ekibi ile tamamen atil araç parçalarindan yapilan otomobilin yapim maliyetinin 14 bin TL oldugu bildirildi.

Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümü Baskani ögretim görevlisi Abdulkadir Yildirim, proje ile ilgili açiklamasinda, “Mevcut derslerimizden, bu bitirme projesi çerçevesinde gençlerin teorik ve pratik bilgilerini harmanlayarak bir çalisma yaptiklari sürecimiz oldu. Bu süreçte gençlerimiz, yerli ve milli aracimiz TOGG’dan esinlenerek yeni araç ürettiler. Bu araci atil malzemelerden çok düsük maliyetlerle üreterek ve buna çok güzel sistemler eklediler. Örnegin, sesli komut sistemi ile sinyal verme, otomatik sinyal verme gibi özellikli bir araç ürettiler. Bu sistem direksiyon açisina göre çalisiyor ayrica düsük motor hacmine sahip, düsük yakit tüketimi ile birlikte düsük de emisyona sahip bir araç gelistirdiler. Gençlerimiz deprem ve sel felaketinin ardindan yaklasik 2 ay gibi çok kisa bir sürede ekipleriyle bu çalismayi basariyla tamamladilar. Yaklasik olarak da 14-15 bin lira bir maliyetle proje tamamlandi. Günümüzde artik içten yanmali araçlar biliyorsunuz bir dönüsüme ugruyor. Bunlar da daha düsük emisyon oranlarina sahip hibrit araç ve elektrikli araçlar, bir sonraki asamada planlarimiz aracimizi elektrikli bir motor ile çalistirmak ve bunun üzerine de bir günes panel sistemi ile sarj süresini kisaltmak olabilir farkli çesitli projelerle bunu renklendirmek istiyoruz” dedi.

14 kisilik ekibin içinde yer alarak araci üreten otomotiv bölümü ögrencilerinden Fatih Turmak, “Aslinda iki temel amacimiz var bu projemizde, birincisi düsük emisyon sayesinde zehirli gazlardan arindirilip çevreye daha az zarar veren bir sistem yapmak, ikincisi ise otomatik olarak bu aracimiz sinyal vermeyi sagliyor. Mesela belli bir eksende ilerlediginiz zaman araci saga ve sola dogru çevirdiginiz zaman araç saga veya sola sinyal veriyor. Onun disinda sesli komut sistemi ile konusarak araci sag ve sola sinyal vermeyi saglayabiliyorsunuz. Hedefimiz bu projeyi bize verilecek desteklerle daha da ileriye tasimaktir” seklinde konustu.

Aracin akilli sinyal sitemini arkadasiyla düsünerek tasarladigini belirten otomotiv bölümü ögrencisi Yusuf Demir, “14 kisilik bir ekiple bu araci yaptik. Yalniz parçalarini toparlamamiz çok uzun sürdü, zor bir süreçten geçtik. 2 aylik bir süreç çok zordu, gece gündüz çalistik. Bu araci yaparken arkadasimla yolda giderken sunu gördük, arabalar sinyal vermiyordu, sinyal vermeyen araçlar genelde kazaya neden oluyordu, arkadasim ile kaza oranlarini nasil düsürürüz diye düsündük. Çok plan yaptik. Bütçemiz kurtarmadi arkamiza 12 arkadasimizi daha alarak ar-ge çalismalari baslattik. Arge çalismalar sonucunda arabanin parçalarini sanayiden farkli sehirlerden tekerleklerimizi bütçenin azligiyla yetinip yetinip yapabildik arabamizi araba bizim için basarili geçti umarim bizden sonraki ögrenci arkadaslarimiza topluma yararli olur faydasi olur evet tamamen atil malzemelerle yaptik, bunu kaynaklarla, ispirallerle düzelterek yaptik" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA