(ÖZEL) Kurban Etinden Sucuk Yapacaklara Baharat Tavsiyesi

Kurban etlerinden kurutulmus bagirsak ile ev yapimi sucuk yapacak vatandaslara baharatçilar tavsiyeler verdi.

(ÖZEL) Kurban Etinden Sucuk Yapacaklara Baharat Tavsiyesi
Kurban Bayrami’na günler kala vatandaslarin hazirliklari sürerken, kurban etinin kesiminin ardindan yapilan sucuga tat katan sucuk baharati alisverisi de basladi.

Vatandaslar, kurban kesim görevini yerine getirmesinin ardindan kurban etini kiyma haline getirilip yapilan ev sucugunun içinde kullanilacak baharatlar için baharatçilarin yolunu tutuyor. Kimyon, kirmizibiber, karisik baharat, karabiber ve tuzdan olusan ve sucuk baharati olarak bilinen karisimla yaz boyunca buzdolabinda saklamak için sucuk yapmak isteyen vatandaslar bazi tavsiyelere dikkat etmesi gerekiyor. Eskisehir’de uzun yillardir baharatçilik yapan Metin Agilönü, vatandaslarin kurutulmus bagirsak ve sucuk baharatina ilgi göstermeye basladigini belirtti.

Agilönü, baharat ürünlerin belirli miktarlarda kullanilarak sucuk yapilabilecegini söyledi.



“Bir kilo sucuk kiymasina 70-80 gram sucuk baharati karistirilmali”

Bayram öncesinde sucuk baharati satislarinda hareketlenme yasandigini aktaran Agilönü, baharat miktarlarinin önemli oldugunu ifade ederek sunlari söyledi:

“Insallah satislarimiz yavas yavas artacak. Kurban Bayrami öncesinde baharat sektöründe en çok alinan sucuk baharatidir. Sucuk baharatini almak isteyen vatandaslar baharatçi arkadaslardan temin edebilirler. Sucuk baharati daha çok bagirsak ile beraber satilir. Bir de ’Göden’ diye bir bagirsak vardir. O da sucuk yapiminda kullanilabilir. Vatandaslar kendileri sucuk yapmak isteyenler bagirsagi sirkeye batirip bir müddet beklettikten sonra hazirladiklari harci bagirsak ile birlikte basabilirler. Ayrica sucuk baharatini biz kendimiz yapiyoruz. Bazi baharatçi arkadaslar hazir aliyorlar. Baharatin içinde kimyon, toz biber, karabiber, sarimsak tozu, yenibahar gibi ürünler bulunur. Bunlarla birlikte sucuk harcini hazirladiktan sonra vatandaslara satiyoruz. Bir kilo sucuk kiymasina ortalama 70 ile 80 gram sucuk baharati karistirilip 3-4 defa yogurulmasi gerekiyor. Yogurduktan sonra dolaba koyulup 3-4 saat dinlendirilip tekrar disari çikarilabilir. Disari çikardiktan sonra yogurma islemi tekrar yapilabilir. Posetleme yaparak dolaplarina koyabilirler ya da kurtulmus bagirsaklarin içine basarak sucugu yapabilirler.”
Kaynak: İHA