Manisa'nin Salihli Ilçesi Il Olmak Istiyor

Tarihte ilk madeni parayi basan Lidya Kralligi’nin baskenti Sardes Antik Kenti’nin bulundugu Manisa’nin Salihli ilçesi il olmak istiyor. Ilçe bulunan meslek odalarinin baskanlari da Salihli’nin il olmasi için seferber oldu.

Manisa'nin Salihli Ilçesi Il Olmak Istiyor
Salihli Ticaret ve Sanayi Odasi öncülügünde bir araya gelen meslek odalari baskanlari, 100 il arasinda yer alabilmek için yol haritasi çizdi.

Cumhuriyet’in 100. yilinda bazi ilçelerin il statüsüne kavusarak il sayisinin 100’e çikarilacagi konusunda Cumhur ittifaki ortagi MHP tarafindan ortaya atilan “100. Yilda 100 Il ve 1000 Ilçe” projesi Salihli’de heyecana neden oldu. Pek çok yönden il olma kriterlerini barindirdigi halde yillardir bu arzusuna kavusamayan Salihli’deki kamuoyu önderleri bir araya gelerek durum degerlendirmesi yapti ve hemen harekete geçme karari aldi.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odasi’nda düzenlenen toplantiya ilçedeki meslek odalarinin baskanlari ve temsilcileri yogun katilim sagladi. Salihli TSO’nun yani sira Salihli Esnaf Kefalet Kooperatifi, Salihli Organize Sanayi Bölgesi Baskani, Ticaret Borsasi, Ziraat Odasi, Sardes Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin yani sira, Esnaf ve Sanatkarlar, Soförler ve Otomobilciler, Madeni Sanatkarlar, Marangozlar, Bakkallar, Terziler ve Tuhafiyeciler, Insaat Sanatkarlari, Lokantacilar, Elektrikçiler, Manavlar odalarinin baskanlari, Makine Mühendisleri ile Insaat Mühendisleri temsilcileri toplantida hazir bulundu.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Yüksel, Salihli’nin il olma kriterlerine fazlasiyla sahip oldugunu belirterek basladigi konusmada, il yapilmak için seçilecek 19 ilçe arasinda Salihli’nin yer almasi için güçlü bir sekilde ortaya çikilmasi ve hizli bir hareket plani olusturulmasi gerektigini ifade etti.

1991 yilinda Salihli Milletvekili Cengiz Üretmen’in, 2002 yilinda Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli’nin ve en son olarak da 2012 yilinda yine Salihli’den milletvekili seçilen Sakine Öz’ün Salihli’nin il olmasi için TBMM’ye önerge verdiklerini belirten Yüksel, sunlari söyledi: “Yillardir mücadele edilmesine ragmen, Salihli bir türlü il olamadi. 100 il projesi bizim için büyük bir firsattir. Bulundugu konum, gelismislik düzeyi, nüfus sayisi, tarihi ve kültürel zenginlik, egitim ve saglik gibi alanlarda bir merkez olusu, ulasim imkanlari, Salihli’nin en önemli avantajlari arasinda bulunuyor. Üniversitenin ve fakültenin ilçemizde bulunmasi, devlet hastanesi ve üç özel hastanesi ile saglik alaninda civardaki ilçelerin de yer aldigi 500 bini askin bir nüfusa hizmet vermesi buranin bir merkez oldugunun en güçlü göstergelerindendir. Gelismislik siralamasinda üst siralarda yer almasi ve Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 binden fazla kisiye istihdam hedefini de bunlara eklersek, artilari saymakla bitmez.”

Toplantida oda temsilcileri birer birer söz alarak Salihli’nin il yapilacak ilçeler arasinda yer almasi için izlenecek yol hakkinda düsüncelerini dile getirdi. Öneriler istikametinde olusturulan komisyonun Belediye ile de irtibata geçerek, Ankara’da güçlü bir sekilde temsil edilmesi ve etkili konumdaki siyasilere ulasilmasi için yapilmasi gerekenler kararlastirildi.
Kaynak: İHA