Manisa'da Ilk Üzüm Hasadi Topraksiz Tarimla Yapildi

Tamamen Türk mühendisleri tarafindan gelistirilen ve 4 yildir AR-GE çalismalari devam eden Spil Karasi ve Trakya Ilkeren erkenci tür üzümlerinde seradaki sezonun ilk hasadi Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsünde gerçeklestirildi. Yilda iki kez hasat alma özelliginin yaninda su ve gübre tasarrufuyla da dikkat çeken üzümler topraksiz tarimla serada yetistirilirken hava olaylarina karsi da korunmus oluyorlar.

Manisa'da Ilk Üzüm Hasadi Topraksiz Tarimla Yapildi
Manisa Bagcilik Enstitüsü tarafindan gelistiren bir üzüm çesidi olan Spil Karasi ve Trakya Ilkeren üzümlerinde seradaki ilk hasat gerçeklestirildi.

Ilk hasat törenine Manisa Valisi Yasar Karadeniz, Manisa Tarim ve Orman Il Müdürü Metin Öztürk, Manisa Bagcilik Enstitüsü Müdürü Akay Ünal ve mühendisler katildi.



Hem gübre hem sudan tasarruf

Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendislerinden Ebru Toprak Özcan, “Sulama ve gübrelememiz bilgisayar kontrollü otomasyon sistemi ile yapilmakta. Su an kapali sistem bir sera içerisindeyiz. Bitkinin ihtiyaç duydugu gübre ve suyu kapali sistem topraksiz tarim uygun bir sekilde yapiyoruz. Bitki kullandiktan sonra direne olan artik kismi tekrar toplayip, dezenfeksiyon isleminden geçirip hm gübre hem de sudan tasarruf yapmayi amaçliyoruz. Ayrica yetistiricilik için 15 litre hacmindeki saksilardan yararlaniyoruz. Ortam olarak da topraksiz tarimda Hindistan cevizi torfu ve perlit kullaniyoruz. Serada olmadigimiz zamanlarda uzaktan erisimle mobil aglar üzerinden seraya ulasim yapabiliyoruz. Bu da herhangi bir sikinti oldugunda herhangi bir hava olayinda direkt uzaktan erisimin bize sagladigi bir avantaj olarak karsimiza çikiyor” dedi.



“Piyasada üzüm yokken ürün sagliyoruz”

Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Bu sezonda insallah hasadimiza basliyoruz. Sezonun tüm ülkemize ve üreticilerimize hayirli olmasini diliyoruz. Su an içinde bulundugum sera tam otomasyonlu bir sera. Buranin asil amaci topraksiz tarimla üretilen bir ürün, tamamen tarim disi arazilerde uygulanabilecek bir yöntem. Bir diger en büyük öne çikan özelligi ise bir yilda iki ürün hasadi yapabiliyoruz. Biz hem bu dönemde haziran ayinda hem de aralik ayinda ayni bitkiden iki sefer hasat gerçeklestirebiliyoruz bu serada. Bu yil dördüncü verim yilimizi alacagiz bu serada. Artik çalismamizin sonlarina geldik. Elde ettigimiz sonuçlari üreticilerimizle paylasacagiz ve bundan sonra bunlarin kullanim imkânlarinin nasil olacagi, hangi çesitlerin ne sekilde yetistirilecegini belirlemis olduk. Bunun ekonomik analizleriyle beraber üretimimizi yayginlastiracagiz. Bir diger ana özelligi de erken ve geç dönemde, piyasada ürün yokken piyasaya ürün arzi saglayabiliyoruz. Su anda açik olan baglarimizda hasat baslamadi ama seramizda insallah bugünden itibaren ürünümüz olacak. Su anda seramizda farkli farkli çesitleri denesek de 3 ana çesidimiz var. Bunlardan ’Trakya Ilkeren’ ve ’Spil Karasi’nin hasadini gerçeklestirecegiz.” diye konustu.



“Üzümler hava olaylarindan etkilenmiyor”

Serada yetistirilen üzümlerin özellikle üzüm üreticilerinin korkulu rüyasi olan don ve dolu gibi hava olaylarindan etkilenmediginden bahseden Ünal sunlari söyledi: “Buradaki ürünler dis ortamdan gerek toprak yönüyle gerekse iklim ve hava yönüyle bagimsiz sekilde kontrollü yetistirilen ürünler oldugu için dolu, don ve dis hava olaylarindan etkilenmiyor. Tam kontrollü bir yetistiricilik yaptigimiz için gerek suyu gerek bitki besin maddesini gerek tarim ilacini kontrollü bir sekilde verebiliyoruz. Burada dolu ve dondan etkilenmeyen bir ortamdayiz. Dolu, don olaylari her yil olmasa bile belli dönemlerde bizim karsilastigimiz dogal afetlerden. Kapali ortamda yetistiricilikle bunlarin önüne geçmis oluyoruz.”

"Manisa’da 6 ay boyunca üzüm hasadi yapiliyor"

Bagcilik Arastirma Enstitüsünde gelistirilen Spil Karasinin sezonun ilk hasadi yapildi. Burada gelistirilen erkenci bir çesit buraya özgü bir çesit. Geçen yil ilk deneme üretiminin hasadini yapmistik. Ürünler gerçekten çok güzel. Erkenci çesit olarak Manisa’nin üzüm üretimine katki saglayacak bir tür. Yine Tekirdag Bölgesine ait olan Trakya Ilkeren Üzüm çesidinin hasadi yapiliyor. Manisa’da böylece haziran ayindan Sarigöl’deki aralik ayanina kadar 6 ay boyunca üzüm üreten bir il olma özelligine dikkat çekmek istiyorum. Ben bu yilki tüm tarim ürünlerinin bol ve bereketli olmasini diliyorum. Hayirli ugurlu olsun" diye konustu.

Kaynak: İHA