KBB Uzmani Op. Dr. Özer Açiklamasi 'Alerjik Rinit Kesinlikle Kendi Kendine Geçmez'

Alerjik rinitin kesinlikle kendi kendine geçen bir hastalik olmadigini belirten KBB Uzmani Op. Dr. Necdet Özer, “Beklemek ile geçmez. Bunun için bir tibbi tedavi alabilecegimiz KBB uzmani veya alerji uzmanina basvurmak lazim” dedi.

KBB Uzmani Op. Dr. Özer Açiklamasi 'Alerjik Rinit Kesinlikle Kendi Kendine Geçmez'
KBB Uzmani Op. Dr. Necdet Özer, alerjik rinit hastaligi hakkinda bilgi verdi.

Özer, “Alerjik rinit, normalde insanlardan zararli olmayan, çevremizde de her zaman bulunan ama bazi hassas insanlarda bir takim reaksiyonlar olusturan bir hastaliktir. Alerjik rinitin 2 tane önemli bileseni vardir. Mevsimsel alerjik rinit ve yil boyu gözüken alerjik rinit. Saman nezlesi özellikle mevsim geçislerinde, mart, nisan, mayis, eylül, ekim ve kasim aylarinda olur. Polenlerin çok fazla olusmasiyla olusan bir reaksiyondur” diye konustu.

Yil boyu süren alerjik rinit hakkinda bilgi veren Özer, “Yil boyu gözüken alerjik rinit ise daha çok bizim sosyal hayatimizda var olan ve bunlardan uzak kalmamiz mümkün olmayan ev tozlari, giydigimiz kiyafetler, yiyecekler, çevremizdeki her türlü faktör alerjik rinite yol açabilir. Bunlarda vücudumuzda bir takim reaksiyonlar olusturur. Yasam kalitemizi bozan rahatsizliklara yol açar. Belirtileri gözde yasarma, kizarma, kasinti, burunda akinti ve tikaniklik, sik sik sinüzit, bogazda gicik, geçmeyen öksürükler, kulakta agri, kasinti ve basinç hissi olusturabilir. Alerjik rinit kesinlikle kendi kendine geçmez. Beklemek ile geçmez. Bunun için bir tibbi tedavi alabilecegimiz KBB uzmani veya alerji uzmanina basvurmak lazim. Hastaliga sebep olan faktörleri de hastadan uzak tutmak lazim. Bu da hastaligin kontrolünü saglar. Tedavi edilmezse alerji sürekli hastanin yasam kalitesini bozar. Nefes darligi, nezle, sinüzit, gibi rahatsizlara yol açar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA