ANTGIAD Baskani Osman Sert Açiklamasi 'Metro Talebi Antalya Gündemine Girmelidir'

Antalya Genç Is Insanlari Dernegi (ANTGIAD) Yönetim Kurulu Baskani Osman Sert, Antalya’nin sürekli göç alan ve her yil on milyonlarca misafire ev sahipligi yapan bir kent oldugunu belirterek, “Ilimizdeki araç trafigi mevcut kapasitenin kaldiramayacagi boyutlara gelmis durumdadir. Artik siyaset üstü bir anlayisla yapisal adimlar atilmalidir. Kentin dogusu ile batisini baglayacak bir metro yatiriminin temellerinin yerel ve merkezi yönetim is birliginde süratle atilmasi gerektigine inaniyoruz” dedi.

ANTGIAD Baskani Osman Sert Açiklamasi 'Metro Talebi Antalya Gündemine Girmelidir'
Antalya, turizm ve tarim sektörünün liderliginde kaydettigi ekonomik atilim ile birlikte sürekli göç alan, büyüyen bir il oldugunu kaydeden Sert, "Son 30 senede il nüfusu 2’ye katlanmis, 2,7 milyona çikmistir. 2022 verilerine göre de en fazla göç alan ilk 3 il içerisindeyiz. Yabanciya konut satisi, nüfusu bizim 6 katimiz olan Istanbul’dan daha fazla olmayi sürdürüyor. Her yil 10 milyonu askin yabanci, bir o kadar da yerli turisti ilimizde konuk ediyoruz" diye konustu.



2,7 milyon için alinan bütçe ile 10 milyonlarca kisiye hizmet

Tüm bunlarin belediyeler için 2,7 milyonluk yerlesik nüfusa ve bu sayinin kat kat üzerinde insana hizmet götürülmesi anlamina geldigini hatirlatan ve yerel yönetimlerin nüfusun da içerisinde oldugu göstergelerle merkezi yönetimden pay aldiklarini söyleyen Sert, haliyle bu durumun bazi sorunlarin çözümünü mümkün olmaktan çikarttigini ileri sürdü. Baskan Sert, "Bunlarin basinda da trafik geliyor. Antalya Büyüksehir Belediyesinin trafik odakli çalismalarini yakindan izliyoruz. Akilli sinyalizasyon, Kent Içi Ulasim Yasa Tasarisi gibi çalismalar son derece kiymetlidir ancak gelinen noktada artik ulasim sistemini metro gibi yapisal bir dönüsüm üzerine kurgulayan, merkezi yönetimin de destegi ile uygulamaya geçecek bir yaklasima ihtiyacimiz oldugu da açiktir" ifadelerine yer verdi.

Trafik yogunlugu artmaya devam edecek

Halihazirda kent merkezinin dogu-bati baglantisi adeta kesilmis durumda oldugunu, limandan Lara’ya gitmenin özellikle belli saatlerde adeta iskenceye dönmüs halde oldugunu söyleyen Baskan Osman Sert, önümüzdeki süreçte Kircami’nin imara açilmasiyla, Altintas gibi bölgelerin nüfusunun katlanmasiyla trafik sorununu mevcut yapiyla, alt ve üst geçitlerle, akilli sinyalizasyon gibi tedbirlerle asmanin imkânsiz hale gelecegini iddia etti. Sert söyle devam etti:

"Ilimizdeki araç trafigi mevcut kapasitenin ve imar planlarinin yeni yollar açarak kaldiramayacagi boyutlara gelmis durumdadir. Antalya, motorlu araç sayisinda Istanbul, Ankara ve Izmir’in ardindan 4., motosiklet sayisinda ise 2. siradadir. Artik omurgasini metronun olusturdugu konforlu bir kent içi ulasim sistemi için yerel ve merkezi yönetim is birligi ile yapisal adimlar atilmalidir. Metro projelerinin Antalya gibi illerde Belediye bütçelerini asiri zorlayan yatirimlar oldugunu biliyoruz. Bu tür yapisal yatirimlarin mutlaka merkezi yönetim destegi ile hayata geçmesi gerektigini düsünüyoruz. Nitekim Ulastirma Bakanligimiz bugüne kadar Istanbul, Ankara ve Adana’da metro insaatlarina dogru bir kararla destek olmuslardir. Antalya gibi ülkemizin vitrini olan bir ilde metro yatirimi partiler üstü hassasiyetle ele alinmasi gereken bir konudur. Her yil 10 milyarlarca dolar döviz girdisi saglayan, ülke ekonomisine aldigindan daha fazlasini veren bir ilin böyle bir destegi hak ettigini düsünüyoruz. Kentin dogusu ile batisini baglayacak bir metro yatiriminin yerel ve merkezi yönetim is birliginde süratle gündeme alinmasi gerektigine inaniyoruz."

"Tüm Antalya vekillerimizden, ilimizin her bir ferdinden destek istiyoruz"

Bu noktada parti gözetmeksizin Antalya’nin tüm vekillerinden, tüm STK’larindan, hatta her bir ferdinden destek istediklerini kaydeden Baskan Sert, metro talebinin Antalya’nin tüm kesimlerinin gündemine girmesi gerektigine dikkat çekti. Osman Sert sözlerini söyle tamamladi:

"Antalya dünya kenti diyoruz ve bununla övünüyoruz. Ülkemize gelen turistlerin 3’de 1’ine, konaklamanin yaklasik 3’de 2’sine ev sahipligi yapan bir il mutlaka metro ile bulusturulmalidir. Metro ile entegre konforlu bir toplu tasima, sürdürülebilir modern bir kentlesme ve turizm için mutlaka atilmasi gereken bir adimdir. 520 bin nüfuslu Nürnberg, 800 bin nüfuslu Bilbao, 1,2-1,3 milyon nüfuslu Brüksel, Prag, Amsterdam, Rotterdam gibi Antalya’ya kiyasla küçük kalan merkezler bile metro hizmetini vatandaslariyla bulusturabilmisler. Türkiye’nin 5. büyük nüfusuna sahip, her yil on milyonlarca insani konuk eden Antalya’nin da bu imkândan yararlanmasi gerektigini düsünüyoruz."
Kaynak: İHA