4 Farkli Makinenin Yaptigi Isi Tek Basina Yapiyor

DÜZCE – Düzce Üniversitesinde Görüntü Isleme Tabanli Ovalama Test Cihazi (GITOTC) ürettiler.

4 Farkli Makinenin Yaptigi Isi Tek Basina Yapiyor
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Agaç Isleri Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçi, Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ferzan Katircioglu ve Disiplinlerarasi Kompozit Malzeme Teknolojileri Anabilim Dali doktora ögrencisi Ögretim Görevlisi Serdar Kaçamer, gündelik yasamda evlerde kullanilan mobilya ve dekorasyon elemanlarinin yüzeylerinde bulunan boya, vernik, kaplama vb. malzemelerin ev içi kimyasallarina karsi maruz kaldigi etkiyi taklit etmek amaci ile Görüntü Isleme Tabanli Ovalama Test Cihazi (GITOTC) ürettiler.

Düzce Üniversitesi arastirmacilari, yaklasik 3 yillik bir Ar-Ge çalismasi sonrasinda ürettikleri GITOTC için, Türk Standartlari Enstitüsü’nden (TSE) "Kalibrasyon Sertifikasi" da alarak bir dizi deneme gerçeklestirdiler. Cihazin çalisma dogrulugunu kanitlamak ve yayginligini arttirmak amaci ile öncelikle savunma sanayii, aksesuar imalati, cam kaplama, ofset-grafik baski, dijital baski gibi sektörlerde kullanilan hidrografik kaplama ve ultraviyole baski islemini, ahsap esasli levha yüzeylerine uyguladilar. Ardindan üretmis olduklari GITOTC ile hazirladiklari bu yüzeyleri çesitli ev içi kimyasallari ile ovalayarak yaslandirdilar.

Asinma, renk ve parlaklik degisimleri tek bir cihazla ölçülebiliyor

“TÜBITAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Arastirma Destek Programi” proje ile desteklenen GITOTC’nin teknolojik üstünlügünü vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Budakçi, benzerlerinden farkli olarak makineye entegre edilen stüdyo kabini sayesinde örneklerin ovalama islemi öncesi ve sonrasi yüzey görüntülerini dijital ortamda kayit altina aldiklarini, Matlab Graphical User Interface (GUI) görüntü isleme programi kullanarak “Yüzey Kusur Analizi Yöntemi (YKAY)” isimli bir yazilim gelistirdiklerini, bu yazilim sayesinde levha yüzeylerindeki kaplama filmlerinde meydana gelen “asinma, renk ve parlaklik” degisimlerini farkli cihazlara gerek olmadan test edilmesini saglayan çevre dostu “4’in 1” (4’ü Bir Arada) arastirma cihazi ürettiklerini sözlerine ekledi.

Yapmis olduklari bilimsel yayinlarla, katildiklari ulusal ve uluslararasi konferans, sempozyumlarda sektör çalisanlari ve bilim insanlarina üretilen makine hakkinda çalismalar sunduklarini dile getiren Düzce Üniversitesi akademisyenleri, halen çalismalari sürdürdüklerini belirterek “GITOTC” için patent alma islemlerinin devam ettigini ifade ettiler.
Kaynak: İHA