Uzmanlardan Ögrenci Ve Velilere LGS Uyarisi

Özel Imperial Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Canan Ince Börekci, Pazar günü yapilacak olan Liselere Giris Sinavi (LGS) öncesi ögrenci ve velilere uyarilarda bulundu.

Uzmanlardan Ögrenci Ve Velilere LGS Uyarisi
Sinavlar gibi bilgi ve becerilerin belli ölçütlerle degerlendirildigi durumlarda, kaygi yasanmasinin dogal ve olagan bir durum oldugunu belirten Dr. Ince Börekci, kayginin hazirlik sürecini ve sinav performansini, basari düzeyini bozacak, kisinin bilgisini iyi bir sekilde kullanabilmesine engel olacak sekilde yogun olmasinin sinavdaki basari oranini olumsuz etkiledigini hatirlatti. Börekci “Zamani ve hazirlik sürecini yönetme, çalisma aliskanliklari, sinava ve sonuçlarina verilen anlam, aile ve çevrenin beklentileri, basarisizlik korkulari gelisiminde etkili faktörlerdir. Sinav kaygisi yasayan çocuk ve gençlerde huzursuzluk, tedirginlik, panik, öfke, basarisizlik korkusu ile birlikte mide bulantisi, çarpinti, nefes alamama hissi, iç sikintisi, bas dönmesi, titreme, agiz kurulugu, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karin agrilari, bas agrisi gibi bedensel sikayetler, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma görülebilmektedir. Belirtilerini ve kaygiyi tanimak, yasanan sikayetlerin olasi kötü gidisatin degil, yalnizca kayginin belirtileri oldugunun fark edilmesinde önemlidir” dedi.



“Pozitif iç seslere odaklanin”

Çocuklarin sinav öncesi yapmalari gerekenleri siralayan Borekci “Çocuklarin hazirlik sürecinde olabildigi kadar sonuca degil, sürece, hazirliklarina, konulara ve ögrenmeye odaklanmasi, Bilgi ve becerilerini, hazirligini, gayretini küçümseyici, zorluklari ve sinavi felaketlestirici yaklasimlardan kaçinmalari; ‘Yapamayacagim, bildigim her seyi unutacagim’ gibi düsüncelerin zaman zaman akillarina gelmesinin normal oldugunu bilmeleri; Olumsuz düsünceler yerine ‘elimden geleni yaptim’ seklinde pozitif iç seslere odaklanmaya çalismalari; Sinava yalnizca fiziksel degil, mental ve duygusal olarak da hazirlanmalari; Gevseme egzersizlerinden fiziki ve mental stresi azaltmaya yönelik yürüyüs gibi egzersizlerden faydalanmalari; Saglikli beslenmeleri, sivi alimina dikkat etmeleri, uyku rutinlerini korumalari ve sinava nokta hedefler ile degil aralik hedefler ile girmeleri sinav kaygilarini azaltmada faydali olacaktir” uyarilarinda bulundu.

“Sinava ölüm kalim meselesi gibi bakmayin, akranlari ile kiyaslamayin”

Ebeveynlere de tavsiyelerde bulunan Börekci, sunlari söyledi:

“Sinava iliskin konusmalarda özenli davranmalari, sinavi yüceltmekten, ölüm kalim meselesi yapmaktan, çocuklarini akranlariyla kiyaslamaktan kaçinmalari; Özellikle sinava yakin süreçte test sonuçlari, deneme sonuçlari ile ilgili olumsuz yorumlardan kaçinmalari; Sinav basarisini hayat basarisinin tek kriteri olarak görmemeleri; Beklentileri konusunda gerçekçi olmalari; Çocuklarinin duygu ve düsüncelerini anlamaya çalismalari, stres yönetimi ve bas etme becerileri ile çocuklarina model olmalari; Olumlu geri bildirimler yaparak çocuklarina güven vermeleri önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA