Kosova Ile Sirbistan Cumhurbaskanlari Moldova'da Bir Araya Geldi

Avrupa Birligi (AB) Disisleri ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani ile Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in Moldova’nin baskenti Kisniev’de bir araya geldigini duyurdu. Sosyal medya hesabindan paylasimda bulunan Borrell, Almanya Basbakani Olaf Scholz ve Emmanuel Macron ile birlikte Osmani ve Vucic ile bir araya geldiklerini açikladi.

Kosova Ile Sirbistan Cumhurbaskanlari Moldova'da Bir Araya Geldi
Borrell, görüsmede, Kosova’nin kuzeyindeki seçimlerin tekrarlanmasi, Kosovali Sirplarin seçimlere katilmasi ve Sirp Belediyeler Birligi’nin (ZSO) kurulmasi için gerekli hazirliklarin baslatilmasi talebinde bulunduklarini aktararak, "Aksi takdirde bu durum AB ile iliskiler açisindan kötü sonuçlar dogurabilir." ifadelerini kullandi.

RTK’ya açiklamada bulunan Osmani ise Macron ile Scholz’un israri üzerine Vucic ile on dakikalik bir görüsme gerçeklestirdiklerini söyledi.



Vucic’in meselenin çözümü veya barisla ilgilenmedigini savunan Osmani, “Bölgedeki istikrarsizligin kaynagi Vucic.” dedi.

Osmani, Kosova’nin, Almanya, Fransa ve ABD ile is birligine devam edecegini animsatarak, Kosova’nin kuzeyinde yapilan erken yerel seçimlerin tekrarlanabileceginin sinyalini verdi.

Macron, Scholz ve Borrell’e, Vucic ile müzakere masasina oturamayacagini söyledigini aktaran Osmani, “Müzakereler Brüksel’de yürütülüyor, söz konusu müzakerelerin kimler tarafindan yürütülecegi Kosova’nin Anayasa Mahkemesi tarafindan belirlenmistir.” seklinde konustu.

Osmani, Vucic’ten, Kosova sinirina konuslanan Sirbistan ordusunu geri çekmesini, Kosova’daki suç örgütlerini bertaraf etmesini ve anlasmalarin hükümlerini uygulamasini talep ettigini vurguladi.
Kaynak: İHA