BUSMEK'in Sergisi 'Dönüsüm' Temasiyla Yapildi

Bursa’da bugüne kadar 300 bine ulasan kursiyer sayisi ile adeta bir halk üniversitesi olan BUSMEK’in genel sergisi, bu yil ‘dönüsüm’ temasiyla yapildi. Kullanilmayan veya ekonomik ömrünü doldurmus pek çok esya, BUSMEK kursiyerlerinin hünerli ellerinde yeniden hayat buldu.

BUSMEK'in Sergisi 'Dönüsüm' Temasiyla Yapildi
BUSMEK’in geleneksel olarak düzenledigi Genel Sergisi, bu yil Bursa Il Milli Egitim Müdürlügü ve Bursa Il Kültür ve Turizm Müdürlügü isbirliginde yapildi. Egitim dönemi içinde kursiyerlerin el emegi, göz nuru ile ortaya çikardiklari eserler, muhtesem bir sergi ile taçlandi. Her yil farkli bir temanin islendigi genel serginin bu yilki temasi “Dönüsüm” olarak belirlendi. Sergi, sadece sanat eserlerin sergilenmesi açisindan degil, ayni zamanda çevre ve sürdürülebilirlik konularina dikkat çekmek ve farkindaligi artirmak için de bir firsat oldu. Ziyaretçilerin çevre dostu üretim ve tüketim aliskanliklarini benimsemelerine ve sürdürülebilir bir gelecek için katkida bulunmalarina yardimci olunmasinin hedeflendigi serginin açilisi Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Il Milli Egitim Müdürü Seyit Ali Büyük ile Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer’in de katildigi törenle yapildi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alani’ndaki törene kursiyerlerin yani sira vatandaslar da yogun ilgi gösterdi.

Ögrenmenin yasi yok

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, BUSMEK projesini baslatan merhum baskan Hikmet Sahin’i rahmetle, projeyi gelistiren önceki dönem baskani Recep Altepe’yi de sükranla anarak konusmasina basladi.

Önceki yillardan farkli olarak bu yil bir ilki de gerçeklestirdiklerini belirten Baskan Aktas, bu yil sergiyi, hayat boyu ögrenme felsefesi ile çalisan Il Milli Egitim Müdürlügü ve Il Kültür Turizm Müdürlügü isbirligiyle düzenlediklerini hatirlatti. BUSMEK’in kuruldugu günden bu yana 541 bransta yaklasik 300 bin kursiyere ulastigini ifade eden Baskan Aktas, kursiyerler arasinda sampiyonlugun kadinlara ait oldugunu vurguladi. Bursa’nin 13 ilçesinde 27 noktasinda BUSMEK merkezleri oldugunu dile getiren Baskan Aktas, “Bu heyecan çig gibi büyüyor. Ilkokul mezun olabilirsiniz, üniversite mezunu, yüksek lisans ve doktorali olabilirsiniz ama hala ögreneceginiz o kadar çok sey olabilir ki. Evinizin bahçesindeki çiçeklerle ilgili düzenleme için bahçivanlik kursuna gidebilirsiniz. Dolayisiyla ögrenmenin yasi yok. Bu yil temamizi dönüsüm olarak belirledik. Artik bu kullanilmaz deyip atmak istedigimiz esyalarin nasil birer sanat eserine döndügünü hep birlikte görecegiz. Sergide emegi geçen tüm kursiyerlerimize, en önemlisi de bu egitimleri veren tüm ögretmenlerimize tesekkür ediyorum” dedi.

Örnek çalismalar yapiyoruz

Il Milli Egitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Milli Egitim Bakanligi’nin hayat boyu ögrenme, halk egitim merkezleri, olgunlasma enstitüleriyle ülke genelinde yogun bir çalisma yürüttügünü söyledi.

Milli Egitim Bakanligi’nin ortaya koydugu 15 milyon kursiyere ulasma hedefinde 10 milyon rakaminin asildigini belirten Büyük, Bursa özelinde ise 15 bin 161 kurs açtiklarini ve 392 bin kisinin hayat boyu ögrenme kurumlarindan yararlandigini ifade etti.

Kursa katilanlarin aldiklari sertifikalarla ya meslek edindigini ya da güzel bir hobi edindigini dile getiren Büyük, “Kurslarimiza katilan ve emek veren herkese mütesekkiriz. Bursa olarak Türkiye’ye örnek ortak çalismalar yapiyoruz. Ortak projeler gelistirdigimiz kurumlarin basinda Bursa Büyüksehir Belediyesi geliyor. Bunun yaninda Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile de yaptigimiz çalismalarla güzel isler yapiyoruz. Kurslara katilan herkes güzel vakit geçiriyor ve hayatlarina deger katiyor. Kadinlarimiz ise kurslara büyük ilgi gösteriyor ve aldiklari sertifikalarla ticaret hayatina daha kolay katilabiliyor. Düzenlenen kurslarda emegi geçen ve katilan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Gelenekleri yasatmak önemli

Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de Bursa’nin bir UNESCO sehri oldugunu hatirlatti. Kültürel mirasin çok fazla oldugu Bursa’da degerlerin gelecek nesillere en iyi sekilde aktarilmasini kendilerine misyon edindiklerini anlatan Özer, payitaht Bursa’nin 2021 yilinda ‘Geleneksel el sanatlari ve zanaatlar alaninda’ ‘Sehirler Agi’na dahil oldugunu vurguladi. Bir neslin saglam temeller üzerinde yetisebilmesi için geleneklerini yasatabilmesinin büyük önem tasidigini belirten Özer, “Bursa’nin geleneksel el sanatlari noktasinda en üst sevide olmasi bizim en önemli görevlerimizdendir. Dünyada artik sürdürülebilirlik ile çevre ve dönüsüm kavramlari önem tasiyor. Bu yil 14 tane kurs açtik. Önümüzdeki dönem ise bu sayi 27 olacak. Tezhipten ebruya kadar her alanda geleneksel el sanatlarimizi yasatmaya çalisiyoruz. Bu çalismalari iyi birer virüs olarak tanimliyoruz. Bunu ne kadar çok kisiye bulastirabilirsek, ne kadar çok insanimiza aktarabilirsek o kadar basariliyiz demektir. Bu çalismalarda emegi geçen herkesi kutluyorum. Birlikte projeler gelistirdigimiz Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne, ilçe belediyelerine ve Il Milli Egitim Müdürlügü’ne de tesekkür ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan serginin açilis kurdelesini kesen Baskan Aktas ve protokol üyeleri sergiyi gezip, geri dönüsümle adeta sanat eserine dönüsen esyalari yakindan inceledi.
Kaynak: İHA