Antakya Ulu Cami Için Projeler Hazirlaniyor

Hatay’da depremin yaralarini sarmak için yogun çaba harcayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, kentin sembol eserlerinden olan ve depremde tamamen yikilan 752 yillik Ulu Cami’nin ayaga kaldirilmasi için röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazirliyor.

Antakya Ulu Cami Için Projeler Hazirlaniyor
Asrin felaketinden en agir yarayi alan Hatay’da sadece binalar degil, asirlik camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya tamamen yikildi ya da büyük zarar gördü. Hatay’in eski camilerinden biri olan 1271-1272 yillarinda yapildigi sanilan tarihî Ulu Cami de depremlerin ardindan yikilip, tamamen moloz yiginina döndü. Memlükler döneminde insa edilen, medrese, yazlik camii, sadirvan, iki adet türbe, çesme, imaret ve dükkânlar gibi farkli dönemlerde insa edilmis yapilardan meydana gelen bir külliye niteligindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabi bulunmasi açisindan tek eser olma özelligine de sahipti.

Bursa ihya edecek

Osmanli’nin 4’üncü Sultani Yildirim Beyazit tarafindan Nigbolu Zaferi’nin adagi olarak 1396 - 1400 yillari arasinda yaptirilan ve Islam âleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yillik Ulu Cami’ye sahip olan Bursa, Hatay’daki Ulu Cami’nin ihyasi için devreye girdi. Hatay’da geçici yasam alanlarinin olusturulmasi, seyyar tuvaletlerin kurulumu ve yardimlarin dagitimi noktasinda önemli bir mesai harcayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, Hatay Ulu Camii’nin yeniden insasini üstlendi. Bu konuda mayis ayi oturumunda alinan meclis kararinin ardindan, Antakya Ulu Camii için röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazirliklarina baslandi.

Bursa’ya bu yakisirdi

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Hatay temaslari sirasinda tamamen yerle bir olan Antakya Ulu Cami enkazini da inceledi. Hatay’da bir çok alan gibi bölgenin sembol eserlerinden Ulu Cami’nin de asrin felaketinde yikildigini hatirlatan Baskan Aktas, “Büyüksehir Belediyesi olarak Antakya Ulu Cami’yi tekrar ayaga kaldirma noktasinda taahhüdümüz olmustu. Mayis ayi meclisinde gerekli kararlari aldik. Röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazirlaniyor. Hatay ve Bursa zaten iki kardes sehir. Simdi Ulu Camiler nezdinde de bir kardeslik baslatmis olacagiz. Hatay Ulu Cami, Bursa Ulu Cami’den daha eski. Etrafi da bu vesileyle düzenlenmis olacak. Insallah Hatay Ulu Cami, gelen misafirlerini daha saglikli bir ortamda kabul edecek. Osmanli’yi kuran sehir Bursa’ya bu yakisirdi. Buna araci olmak, vesile olmak benim için de son derece büyük bir mutluluk. Cenabi Allah, insallah en kisa zamanda burada yine saf tutmayi nasip etsin” diye konustu.

Kaynak: İHA