Mevsim Geçislerinde Yapilmasi Gereken Araç Bakimlariyla Ilgili Uzmanindan Tavsiyeler

Yaz aylarinda yapilmasi gereken araç bakimlariyla ilgili bilgi veren oto tamir ustasi Ismail Ünlüce, basta lastik kontrolü ve yag bakimi olmak üzere bazi önemli detaylara degindi.

Mevsim Geçislerinde Yapilmasi Gereken Araç Bakimlariyla Ilgili Uzmanindan Tavsiyeler
Eskisehirli oto tamir ustasi Ismail Ünlüce, yaz mevsimine araçlara dogru yapilmasi konusunda uyarilarda bulundu. Mevsimlik araç bakimlariyla ilgili konusan Ünlüce, yazlik bakimlarda lastik kontrolünün ve yag bakiminin önemine dikkat çekti. Ortalama 100 bin kilometrede bir triger kayis seti bakiminin yaptirilmasi gerektiginin altini çizen Ünlüce, bakimlari ihmal eden vatandaslarin büyük masraflarla karsilasabilecegi konusunda uyarilar yapti. Tüm bu yapilacaklarin yani sira filtre, hidrolik, fren hidroligi ve sanziman yagi gibi diger bakimlarin ihmal edilmemesi gerektigini dile getiren Eskisehirli sanayici, yaz aylarinda da antifriz kullaniminin önemli oldugunu söyledi.



“Yaz mevsimine girerken ilk olarak lastik kontrolü yapilmali”

Eskisehir’de yasayan oto tamir ustasi Ismail Ünlüce, vatandaslarin yaz aylarinin basinda araçlarina bazi bakimlar yaptirmasi gerektigini ifade etti.

Lastik kontrolünün ve yag bakiminin çok önemli oldugundan bahseden Ünlüce, “Araçlarda genel olarak antifriz kullanilir. Bu genelde Akdeniz taraflarinda yani sicak memleketlerde pek tercih edilmiyor. Araç alim satim yapan kisiler buraya geliyorlar, antifrizi kontrol ettirmedikleri zaman motor silindir kapagini, termostati ve devir daimi bozabiliyor. Aslinda antifrizin sürekli kullanilmasi gerekiyor. Kisin araçlar çok kullanilmiyor, pek tatile gidilmiyor. Durum böyle olunca yaza göre bakimlari biraz aksiyor. Normalde araçlarin ortalama 10-15 bin liralik bakimlari var. Yaklasik 90-120 bin kilometrede bir kayis bakimlari gibi agir bakimlar da var. Bunlara bakilmasi gerekiyor ama yaza girerken lastikler çok önemlidir. Ilk basta lastik kontrolü yapilmasi gerekiyor” dedi.



“Triger kayisinin kontrolleri mutlaka yapilmalidir”

Yag ve triger kayis seti bakimlarinin yaptirilmadigi durumlarda vatandaslarin yüksek masraflarla karsiya kalabilecegini dile getiren Ünlüce, su ifadeleri kullandi:

"Filtre, hidrolik, fren hidroligi ve sanziman yagi gibi bakimlarin da yapilmasi gerekiyor. Antifrize de bakilacak ama yazin özellikle lastik ve yag bakimi yapilmalidir, triger kayisi ise en önemli seydir. Bunlar yapilmazsa büyük masraflar olusabilir. Normalde bunlar 5 yil ya da 90 bin kilometre arayla degistirilmeli. Yaglari ise her yil ya da 10-15 bin kilometrede bir degistirmek lazim, bunun zamani vardir. Su anda yapacagimiz bir yag bakimi bin 200 lira. Yag bakimi yaptirilmadigi zaman siboplara, kranka zarar verebiliyor ve bunun gibi bir sürü arizaya yol açabiliyor. Kayis bakimi yaptirilmadiginda ve kayis koptugu zaman ise yaklasik 3 bin liraya yaptirabileceginiz kayis bakimi, motor sincaplarinin yamulmasi sonucunda 10-15 bin liraya kadar çikabilir."
Kaynak: İHA