7 Türde 50 Çesit Tohumu 16 Ülkeye Ihraç Ediyor

Antalya’da 20 dönüm örtü alti alanda yillik 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çesit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yillarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettigimiz zaman birim alandan 10 kati daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan basarmis durumda. Sektörümüze tesvik alabilirsek hem istihdama katkida bulunuruz hem de ülkemizin ihracatina katkida bulunuruz” dedi.

7 Türde 50 Çesit Tohumu 16 Ülkeye Ihraç Ediyor


Sezonun ilk sebze tohumu

Sezonunun ilk sebze tohumunu çikardiklarini kaydeden Uzun, “2023 bahar sezonunun ilk tohumunu çikardik, kurutuyoruz. Ilk tohum pembe domates çesidimiz. Tohumu güz ve bahar olmak üzere yilda iki defa dikiyoruz. Subat ve Mart ayinda dikmis oldugumuz ürünler, Temmuz 15’e kadar olgunlasiyor. Olgunlasmasini bekledigimiz domatesleri daha sonra topluyoruz ve tohumunu çikariyoruz. 150 çesit deniyoruz iki çesit çikariyoruz. Hastaliklara, pazara dayanikli olanlari ve verimli olanlari tespit ediyoruz. Onlar çesit olmaya hak kazaniyorlar. Kurutuyoruz ve gelecek sezon için siparise hazir hale getiriyoruz” seklinde konustu.



Hibrit tohumda adet satis

Hibrit tohumculukta adetle satislarin yapildigini dile getiren Uzun, sunlari söyledi: “7 tür ürün üzerinde çalisiyoruz domates, biber, patlican, salatalik, kabak, kavun ve karpuz. Domateste bin adet tohum 3 ile 6 gr arasinda degisir. Hibrit tohum genelde adetle satilir. Satis rakamlari oturak ve tarla çesitleri paket fiyati 300 ile 500 TL arasinda sera çesitleri de 2 bin TL ile 3 bin TL arasinda ortalama satisi yapiliyor.”

Kendimize ve dünyaya yetiyoruz

Uzun, “Disardan tohum almazsak da kendimize yetiyoruz. 1 milyon 300 bin ton tohumluk üretiyor ülkemiz. Tarla bitkileri, sebze, sera olmak üzere. Ülke olarak ihtiyacimiz bu kadar. Bundan 20 yil önce 200 bin tonlardaydi, çok hizli gelisme gösterdik. Tohumculukta çok yanlis bir algi var. Türkiye tohumda disa bagimli degil. Biz üretimde ilk 10’dayiz. Hedef kitlemiz; Rusya, Kafkasya, Kuzey Afrika, Ortadogu, Azerbaycan ve yakin Avrupa. Türkiye kendine yetmesi bizim için bir basari degil, biz kendimize de yetmeliyiz bizden baska 20 ülkeye de yetebilecek potansiyelimiz var. Sebze konusunda Antalya bunu üretebilecek potansiyele sahip” dedi.



Tohum Vadisi

Tohum Vadisi adinda bir projesinin oldugunu belirten Uzun, "Türkiye’de tohumcular daginik yerlerde. Her birinin AR-GE tesisi var. Biz organize tohumculuk sanayi bölgesi adinda devletimiz bize hazine arazisinden 500 yada bin dekar alan tahsis ederse 5-10 dekar alanlari tohumcularimiza verilirse orada AR-GE yapabilirler. Topluca bir AR-GE alanimiz olur. Bu teknolojiler çok hizli gelisiyor ve degisiyor. Organize tohumculuk sanayi bölgemiz olursa disardan gelen müsterilerimize yerinde hizmet veririz" diye konustu.

Kaynak: İHA