Bakan Özhaseki Açiklamasi ''Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak' Siariyla Her Bir Karis Topragimizi Korumakta Kararliyiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklik Günü nedeniyle yazili bir mesaj yayimladi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Bakan Özhaseki, sadece Türkiye’nin degil dünyanin da iklim degisikliginin olumsuz etkileriyle karsi karsiya oldugunu belirterek, “Hava olaylarindaki ani degisimler, ekosistemlerdeki bozulmalar gibi pek çok olaganüstü hadiseyle yüzlesiyor. Bunlardan birisi de çöllesmedir. Diger ifadeyle arazi tahribati olarak ifade edilen çöllesme; dünyanin birçok ülkesinde yasanmakta olan ve bir milyardan fazla nüfusu dogrudan etkileyen küresel bir olgudur” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklik Günü’yle ilgili yazili açiklamalarda bulundu.

Türkiye’deki kuraklasmaya dikkat çeken Özhaseki, “Dünyamiz iklim degisikliginin agir etkileriyle karsi karsiya. Hava olaylarindaki ani degisimler, ekosistemlerdeki bozulmalar gibi pek çok olaganüstü hadiseyle yüzlesiyor. Bunlardan birisi de çöllesmedir. Ülkemiz cografi konumu, iklimi, topografyasi ve toprak sartlari nedeniyle çöllesme, arazi tahribatina, erozyona ve kurakliga karsi son derece hassastir. Bakanlik olarak yillik toprak kayiplarini 130 milyon tonun altina düsürme hedefimize ulasarak, toprak kayiplarini yillik 113 milyon ton seviyelerine düsürdük. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak sadece 17 Haziran’da degil yilin 365 günü; çöllesmenin ülkemizde sebep oldugu etkilerin anlasilmasi adina pek çok etkinlik ve farkindalik çalismasi yaparak topragimiza sahip çikmanin gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararasi düzeyde yaptigimiz her çalismayla birlikte iklim degisikligiyle mücadelemizi sürdürerek, ‘Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak’ siariyla her bir karis topragimizi korumakta kararliyiz” dedi.



“Bakanlik olarak sadece 17 Haziran’da degil yilin 365 günü topragimiza sahip çikmanin gayreti içerisindeyiz”

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bulundugu cografi konum nedeniyle hassas bir bölgede yer aldigini belirterek, “Ülkemiz cografi konumu, iklimi, topografyasi ve toprak sartlari nedeniyle çöllesme, arazi tahribatina, erozyona ve kurakliga karsi son derece hassastir. Bunun yani sira iklim degisikligi ve insan etkinlikleri ile birlikte çöllesme erozyon ve kurakligin etkileri giderek artmaktadir. Bize düsen iklim degisikliginin bu etkilerine bütün insanlik olarak güçlü bir mücadele sürdürmektir. Çöllesmeyle mücadelede dönüm noktasi olan Birlesmis Milletler Çöllesmeyle Mücadele Sözlesmesi, 17 Haziran 1994 yilinda Paris’te kabul edilmis ve 1996 yilinda yürürlüge girmistir. Türkiye ise sözlesmeye 1998 yilinda taraf olmustur. Sözlesmenin kabul edildigi 17 Haziran günü de Çöllesme ve Kuraklik Günü olarak ilan edilmistir. Bu anlamda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak sadece 17 Haziran’da degil yilin 365 günü; çöllesmenin ülkemizde sebep oldugu etkilerin anlasilmasi adina pek çok etkinlik ve farkindalik çalismasi yaparak topragimiza sahip çikmanin gayreti içerisindeyiz” seklinde konustu.



“Bakanlik olarak yillik toprak kayiplarini 130 milyon tonun altina düsürme hedefimize ulasarak, toprak kayiplarini yillik 113 milyon ton seviyelerine düsürdük”

Bakan Özhaseki, çöllesme ve erozyon ile mücadele çerçevesinde yürütülen çalismalara iliskin bilgilere de yer verdigi açiklamasinda su ifadeleri kullandi:

“Dünyanin yüzlestigi bu sorunla mücadele etmek adina Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügümüz basta olmak üzere Bakanligimizin ilgili tüm birimleriyle birlikte kararli bir çalisma yürütüyoruz. Bugüne kadar ülke genelinde çöllesme ve erozyonla daha etkin mücadele edilmesi, su kaynaklarinin korunmasi ve sürdürülebilir arazi yönetimiyle ilgili olarak; Çöllesme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Plani, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, Erozyonla Mücadele Eylem Plani, Baraj Havzalari Yesil Kusak Agaçlandirma Eylem Plani, Yukari Havza Sel Kontrolü Eylem Plani, Maden Sahalari Rehabilitasyon Eylem Plani’ni hazirlayarak yarinlarimiz için uygulamaya koyduk. Bunun yani sira gelistirdigimiz izleme ve degerlendirme sistemlerimiz ile birlikte ülkemizin her bir karis topragi çöllesme, erozyon ve arazi tahribatina karsi izlenmekte ve gerekli tedbirler alinmaktadir. Hazirlanan Ar-Ge faaliyetlerimiz ile bir yandan çöllesme ve kurakliga karsi direnç artirilirken diger taraftan gerçeklestirilen agaçlandirma ve bitkilendirme faaliyetleri neticesinde erozyonu azaltiyoruz. Bakanlik olarak yillik toprak kayiplarini 130 milyon tonun altina düsürme hedefimize ulasarak, toprak kayiplarini yillik 113 milyon ton seviyelerine düsürdük.”

“‘Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak’ siariyla her bir karis topragimizi korumakta kararliyiz”

Bakan Özhaseki, 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma hedefleri hakkinda da bilgiler paylasarak, “Cumhurbaskanimizin baslattigi 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma hedeflerine ulasmak amaciyla yerlesim yerlerimizde ki karbon tutulum miktarlarini ve bunlarin ekonomik degerlerini 81 ilimiz özelinde hesapladik. Söz konusu bu karbonun ekonomik olarak degerlendirilmesine yönelik çalismalarimiz devam etmektedir. Ulusal ve uluslararasi düzeyde yaptigimiz her çalismayla birlikte iklim degisikligiyle mücadelemizi sürdürerek, ‘Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak’ siariyla her bir karis topragimizi korumakta kararliyiz. 17 Haziran Çöllesme ve Kuraklik Günü’nün topraklarimiz ve iklimimiz adina bir farkindalik olusturmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA