Cumhurbaskani Erdogan'dan Önemli Açiklamalar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Cumhuriyetimizin ikinci asrindaki yolculugumuzu sivil, özgürlükçü, kusatici, toplumumuzun tüm kesimlerinin sahiplenecegi bir anayasanin rehberliginde katedelim istiyoruz. Türkiye artik böyle bir siyasi atmosfere artik kavusmustur. Demokrasimiz ayagina vurulan son zinciri kuracak güce ulasmistir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi sonrasi Millete Seslenis konusmasini gerçeklestirdi. Erdogan, açiklamalarinda gündeme dair önemli mesajlar verdi.

8 buçuk saat süren bir kabine toplantisi oldugunu aktaran Erdogan, ”Arkadaslarim çalismalarini etraflica anlatma imkani buldular. Disisleri Bakanim hariç bütün bakanlarim sunumlarini yaptilar. Yeni kabine üyelerimizin yemin etmesiyle ülkemizin hizmet davasina kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Yürütme organindaki tüm görevleri süratle tamamladik. 28 Mayis seçimlerinin üzerinden 10 gün geçmeden yürütme organlarindaki tüm görevlendirmeleri süratle yaptik. Hiçbir gecikmeye mahal vermeden Türkiye Yüzyili’ni devam ettirecek kadrolari belirledik. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nin Türk siyasetinde gerçeklestirdigi tarihi dönüsümünü tekrar görmüs olduk” dedi.

Seçim belirsizliginin sandiklarin kapatilmasiyla tamamen geride birakilmasinin önemli bir basari oldugunun altiniz çizen Cumhurbaskani Erdogan, ”Haftalar boyunca koalisyon görüsmelerinin sürdügü, siyasi partiler arasinda al gülüm ver gülüm pazarliklarinin döndügü, sürekli krizlerin çiktigi, isçinin, esnafin bir tülü önünü göremedigi, siyaset rayina girmedigi için ülkenin toparlanamadigi eski günler geride kalmistir. Seçim gecesi sonuçlarin belli olmasiyla Türkiye’yi kimin yönetecegi sorusu da böylece netlesmistir. Türkiye’ye vakit ve enerji kaybettiren ne varsa tarih olmustur” diye konustu.

Vatandaslarin 14 Mayis ve 28 Mayis’ta iki kez ortaya koydugu iradesiyle eski sisteme dönüs önerilerini reddettigini söyleyen Erdogan, parlamenter sistem tartismalarinin bir daha açilmamak üzere kapandigini vurguladi. Erdogan, ”Bundan sonra hedeflerimize daha hizli kosacagiz, asirlik hayallerimizi süratle gerçeklestirecegiz. Bunda en büyük pay vatandaslarimiz olmustur. Artik eski sisteme dönüs önerisini reddetmistir. Bundan sonra asirlik hedeflerimize daha hizli ilerleyecegiz. Zorluklarin üstesinden çok daha kolay gelecegiz. Vatandaslarimizin hayatina dokunan hizmetlerimizi daha çok artiracagiz. Terör örgütleriyle içeride ve disarida daha kararli mücadele edecegiz. Türkiye’nin hak ve hukukunu küresel planda daha cesur savunacagiz. Dünya 5’ten büyüktür iddiamizi daha özgür bir seda ile dillendirecegiz. Reformlarimiza daha siki sahip çikacagiz” açiklamasini yapti.

Türkiye Yüzyilini insa ederek ülkemizi muasir medeniyetler, seviyesinin de üzerine tasima vizyonunu daha hizli gerçege dönüstüreceklerini kaydeden Erdogan sunlari söyledi;

“Bugün dünden daha güçlüysek, daha özgüvenli bir durus sergileyebiliyorsak bunu yeni yönetim sistemine borçluyuz. Siyasette güven ve istikrar ekonomiden diplomasiye her alanda basarinin anahtaridir. Türkiye 2002’den önce bunun eksikligini görmüstür. Biz 2002’den itibaren hamlelerimizle bu açigi kapattik. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile tüm bu kazanimlari kalici hale getirdik. Eski Türkiye’nin sorunlarini bilen vatandaslarimiz yeni sistemin faydalarini çok iyi biliyor. Yillarca hak etmedikleri gücü kullananlar yeni sistemden rahatsizliklarini ortaya koyuyorlar. Millet oyunu görmüs ve sandikta son sözünü görmüstür. Muhalefetten de gerçekleri görmesini tavsiye ediyoruz.”

Muhalefete seçim tepkisi

Muhalefeti elestiren Cumhurbaskani Erdogan, ”28 Mayis’tan beri yapilan açiklamalarin ümitlerimizi kirdigini ifade etmek istiyorum. Muhalefetin seçim atmosferinden ve ugradigi agir hezimetin sokundan hâlâ çikamadigini görüyoruz. Son bir aydir sirf oy tercihinden dolayi hakarete ugramadik toplum kesimi birakmadilar. Kirsaldaki de sehirdeki de size en güzel cevabi veriyor. 14 Mayis’in hincini depremzedelerimizden çikarmislardi, 28 Mayis’i da kirsaldaki vatandaslarimiza yüklediler. Gazi’nin ifadesiyle milletin efendisi diyerek onurlandirdigi köylülerimize yapilan bu hakaretleri kabul etmiyoruz. Vatandasi 500 liraya oyunu satmakla itham etmenin hiçbir izahi yoktur. Bu hezeyanin adinda ‘halk’ olan, amblemindeki 6 oktan biri güya halkçilik olan bir siyasi partinin genel baskanindan gelmesi ayri bir skandaldir. Ülke degisiyor, dünya degisiyor ama bunlarin millete bakisi asla ve asla degismiyor. Ülke degisiyor ama bunlarin millete bakisi asla degismiyor. Milleti hizmete ve esere layik görmeyenlerin Türkiye Yüzyili’nda yeri yoktur. Bu çevrelerin her seçim sonrasi seçmeni suçlama hastaligindan bir an önce kurtulmasi gerekiyor. Ülkedeki istikrar ve güven ortamina zarar verecek söylemlerden herkesin uzak durmasi gerekmektedir. Vatandasin kapattigi defterleri tekrar açmak yerine demokratik kazanimlari güçlendirmenin daha dogru bir yaklasim olacagina inaniyorum. Bizim hükümet olarak bu konularda hiçbir kompleksimiz hiç bir zaafimiz yoktur. Son 21 yilda oldugu gibi her türlü yapici elestiriye açigiz” degerlendirmesinde bulundu.

"Tüm kesimlerinin sahiplenecegi bir anayasanin rehberliginde katedelim istiyoruz”

Cumhurbaskani Erdogan yeni Anayasa hazirligina yönelik, ”Ülkemizi darbe mahsulü mevcut anayasasindan hep birlikte kurtaralim istiyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrindaki yolculugumuzu sivil, özgürlükçü, kusatici, toplumumuzun tüm kesimlerinin sahiplenecegi bir anayasanin rehberliginde katedelim istiyoruz. Türkiye artik böyle bir siyasi atmosfere artik kavusmustur. Demokrasimiz ayagina vurulan son zinciri kuracak güce ulasmistir. Türkiye 14- 28 Mayis seçimleriyle artik yeni bir lige yükselmistir. Görev süremiz boyunca Cumhur Ittifaki ile birlikte Türkiye’yi sivil bir anayasa ile bulusturmaya çalisacagiz.

Bakan arkadaslarimizi kendi alanlarinda yetkin ve vizyoner isimlerinden belirledik. Eser ve hizmetlerimizin üzerine yenilerini koymak için hemen ise koyulduk. Geçen hafta emekli ve çiftçilerimizle ilgili müjdelerimizi paylasmistik. Bundan sonra da çitçimizi, üreticimizi, köylümüzü desteklemeye devam edecegiz. Türkiye’yi kalkindirmasina omuz vermek isteyen kim varsa hiçbir ayrim yapmadan yaninda olmaya devam edecegiz. Biz bu milletin hizmetkariyiz” dedi.

Engelli ayliklari bayramdan önce yatirilacak

Temmuz ayi engelli ve engelli yakini ayligi ile yasli ayliklarinin ödemesini erkene alarak toplam 1,4 milyon vatandasin bayramdan önce sevindirilecegi müjdesini paylasan Erdogan, ”Hazirana ayi içinde ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza toplam 19 milyar lira ödeme gerçeklestirecegiz” dedi.

Asgari ücret komisyonunun çalismalara basladigini aktaran Erdogan, ”Insallah tüm taraflarin içine sinecek bir hayirli karar alacagiz. Memur maas zamlariyla ilgili Meclis görüsmelerini yakinda baslatiyoruz. Meclisin takdirine sunulacak ilk konulardan biri bu olacak. Bakan arkadaslarimizdan önümüzdeki dönemlere dair kisa, orta uzun vadeli planlarini dinleme firsati buldum. Yeni dönemde ekonomimizi sahlandiracak kurmay kadromuzu hamdolsun kisa sürede olusturduk. Muhalefetin seçim döneminde kadin haklari konusunda yaydigi yalanlarin tamamen temelsiz oldugunu bir kez daha gösterdik. Kadinlar, yeni dönemimizde de bürokrasiden siyasete, is dünyasindan aileye kadar her alanda öncü rol oynamaya devam edecektir” diye konustu.

Kadinlarin yeni dönemde de her alanda öncü rol oynamaya devam edecegini söyleyen Erdogan, ”Türkiye Yüzyili ülkemiz kadinlarinin omuzlarinda yükselecektir. Güçlü kabinemizle yenilenen meclisimizle milletimizin refahini artiracagiz. Tayin ettigimiz hedeflere emin adimlarla ilerleyecegiz” açiklamasini yapti.

KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri

Bölgede Türkiye’nin hesaba katilmadigi bir denklemin kalici olmasinin mümkün olmadigini dile getiren Erdogan, ”Son seçimlerin dünyanin dört bir yaninda takip edilmesi bunun çok net bir ifadesidir. Yüz milyonlar geleceklerini Türkiye’de görüyor. Dün ve önceki gün yaptigimiz ilk yurt disi ziyaretleriyle bu gerçege sahitlik ettik.

KKTC’de kardeslerimiz bizleri muhtesem bir coskuyla bagirlarina bastilar. Bu zaferin KKTC zaferi oldugunu bizlere gösterdiler. Önümüzdeki döneme dair kirmizi çizgilerimizi biz de uluslararasi kamuoyuna gösterdik. KKTC halkiyla omuz omuza mücadelemizi gösterecegiz. Her türlü adimi onlarla birlikte atacagiz. KKTC’nin haklarinin gasp edilmesine müsaade etmeyecegiz. Can Azerbaycan’la münasebetlerimiz dünyada giptayla takip ediliyor. Ne vakit ihtiyacimiz olsa kardeslerimizi hep yanimizda bulduk. Depremlerin ardindan Azerbaycan’in dayanismasini asla unutamayiz. Kizinin çeyizini depremzedelere bagislayan o yüce gönüllü insanlari sükranla yad edecegiz. Özellikle Ilham kardesimin destegi kalbimizin bas kösesindedir. Ilham Aliyev kardesimle görüsmelerde ikili gelismeleri artiracak yeni kararlar aldik. Türkiye-Azerbaycan üniversitesinin kurulmasina büyük önem veriyoruz. Bölgemizde baris ve istikrarin tesisine dair güçlü durusumuzu yeniledik” dedi.

Deprem bölgesine yeni sanayi alanlari müjdesi veren Erdogan, ”Gözümüz ve kulagimiz oradaki kardeslerimizledir. Bugüne kadar 65 milyar lira nakdi yardim yaptik. Bir an önce yuvalarina kavusmalarini istiyoruz. Deprem konutlarinin insasini hizlandiracak farkli alternatifler üzerinde mütalaalarimiz sürüyor. Yakinda bunlari milletimizin takdirine sunacagiz. Depremde zarar gören sanayi sitelerinin hasar tespitlerini tamamladik. Ekonominin canlanmasi amaciyla is dünyasina desteklerimizi artirdik. Simdi yeni adim atiyoruz. 2430 hektarlik alani sanayi sahasi olarak ayiracagiz. Yeni sanayi alanlarimizin deprem bölgesindeki kardeslerimize hayirli olmasini diliyorum. Biz afetzede kardeslerimizi asla yalniz birakmayacagiz” diye konustu.

Imkanlari seferber edecegiz

Gençlerin büyük ilgi gösterdigi yaz kamplari yaz spor kaplari ve seyahatsever programlarinin bu sene de devam edecegini söyleyen Erdogan, ”Egitimde kaliteyi yükseltecek projelere önümüzdeki dönemde artik daha fazla yogunlasacak gelecegimizin teminati olan evlatlarimizi emanet ettigimiz degerli ögretmenlerimizin yetistirme süreçlerini yeniden sus programlarindan ögretmen istihdami ve hizmet içi egitime kadar tüm asamalari Türkiye Yüzyilina uygun sekilde gözden geçirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA