50 Bin Metrekare Hayalet Ag Denizlerden Arindirildi

Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, denizlerdeki biyolojik çesitlilik için büyük tehdit olusturan hayalet aglarla mücadele çerçevesinde; Ege ve Marmara Denizlerinden 3 yilda 50 bin metrekare hayalet ag çikardiklarini açikladi. Bu sayede deniz tabanindaki binlerce hayvanin kapana kisilarak ölmeleri de engellendi.

50 Bin Metrekare Hayalet Ag Denizlerden Arindirildi
Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün is birligiyle 3 yildir yürütülen ’Hayalet Aglarin Temizlenmesi Projesi’ çerçevesinde Ayvalik Cunda Adasi mevkiinde tek seferde bin 500 metrekare büyüklügünde girgir agi ve 400 metre uzunlugunda uzatma agi denizden çikarildi. 3 yil önce baslayan proje çerçevesinde; Ege ve Marmara’da yaklasik 50 bin metrekare büyüklügünde hayalet ag denizlerden arindirildi. Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz; denizlerde biyolojik çesitliligin artirilmasi, deniz ve kiyilarin kirlenmesinin önlemesi amaciyla saatlerce denizin altina hayalet ag arayan ‘Hayalet Ag Avcilarini’ ziyaret etti.

“Körfezimi temizlemeye devam ediyoruz”

Denizlerde terk edilmis ve denizlerin dibinde büyük bir alan kaplayarak ekosisteme zarar veren hayat aglarin titizlikle temizlendigini söyleyen Baskan Yilmaz, “Gelecek nesillere saglikli bir çevre birakmak için hayalet ag avcilarimiz denizin dibinde saatlerce görev yapiyor. Arkadaslarimiz burada girgir agi ve uzatma agini denizden çikardilar. 3 yilda 50 bin metrekare hayalet ag çikaran, yaptiklari çalismalarla binlerce deniz canlisinin hayatini kurtaran tüm ekibe çok tesekkür ediyorum. Körfezimi temizlemeye devam ediyoruz.” dedi.



Hayalet ag nedir

Hayalet aglar olarak bilinen; terk edilmis, kaybolmus ya da atilmis balik aglari; deniz tabanini kazimakta, denizaltindaki yabani hayvanlarin kapana kisilmalarina ve bogulmalarina neden olmakta, denizcilik ve balikçilik ekonomisini tehlikeye atmaktadir. Küresel olarak, deniz memelilerinin yüzde 45’i, deniz kuslarinin yüzde 25’i ve tüm deniz kaplumbagasi türleri hayalet aglar da dâhil olmak üzere denizel atiklardan etkilenmis durumda.
Kaynak: İHA