Depremzede Çiftçilerin Devlet Destegi Ile Ektikleri Yem Bitkisi Hasadi Basladi

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde, depremzede çiftçilerin hem hayvanlarinin ihtiyacini karsilamak hem de bir sezonda iki ürün elde edebilmek için devlet destegi ile ektikleri yem bitkisi hasadi basladi.

Depremzede Çiftçilerin Devlet Destegi Ile Ektikleri Yem Bitkisi Hasadi Basladi
Elbistan’da hem hayvanlarinin yem ihtiyacini karsilamak hem de ikinci ürünle daha çok gelir elde etmek isteyen çiftçiler, yem bezelyesi ve fig üretimine yönelmeye basladi.

Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü de bu çerçevede üreticilere destek olmak için yüzde 75’i hibe seklinde yaklasik 100 ton tohum dagitti.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan gönderilen arpa, Macar figi + arpa ve yem bezelyesi + tritikale karisimindan olusan tohumlar, sonbaharda toprakla bulusturuldu. Yem bitkisinin yeterli olgunluga erismesiyle birlikte hasat bu hafta itibariyle basladi.

Ilçeye bagli Aglica Mahallesi’nde hem çiftçilik hem de besicilik yapan Levent Biçici, yem bitkisinin 2 yönden avantaj sagladigini söyledi.



Yem bezelyesi ve fig ektikleri tarladan ikinci ürün elde etme sanslarinin oldugunu belirten Biçici, “Elbistan’da ikinci ürün almak için yem bezelyesinden daha avantajli bir bitki olmadigini görüyoruz. Devletimizin destegi ile bu ürünü hemen her yil ekiyoruz. Tohumunu devletimiz hibe olarak verdi. Bunu hayvanlarimiz için ekiyoruz. Ikinci ürün alabilmek için de bunu ekiyoruz. 50 dekarlik alanda ekim yaptik. Ikinci ürün olarak da silajlik misir ekecegiz” dedi.

Ikinci ürün olarak silajlik misir ekimine de baslayacaklarini vurgulayan Biçici, “Yem bezelyesi ve figi saman haline getirip hayvanlarimizin yem ihtiyacini karsiliyoruz. Ikinci ürün ekimine de hemen baslayacagiz. Ikinci üründe de silajlik misir tercih ediyoruz. Silajlik misirla da hayvanlarimizin yem maliyetlerini düsürüyoruz. Devletimize ve bakanligimiza bizlere verdikleri desteklerden dolayi tesekkür ediyoruz. Depremin vurdugu ilçemizde üretimi aksatmadan devam ettirmenin gayretindeyiz” seklinde konustu.

Elbistan Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ismail Çitil ise, bakanligin hayata geçirdigi proje ile yem bitkisi ekilis alanlarini arttirmak amaciyla hibe destekli tohum dagitimlari gerçeklestirdiklerini hatirlatti.

Yem bitkisi ekim alanlarinin her geçen yil artis gösterdigine isaret eden Çitil, “Çiftçimizi ve hayvancilik sektörünü desteklemek için var gücümüzle çalisiyoruz. Çiftçimiz ve besicilerimiz için projeler ürettikçe gücümüze güç katiyoruz. Ovamizin topraklarini en iyi sekilde degerlendirerek hayvancilik sektörünün de kaba yem ihtiyacinin karsilanmasini sagliyoruz. Bundan sonraki süreçte de degerli üreticilerimizin yaninda olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA